Samen Zwanger - Groepssessie bij verloskundige beter voor moeder en kind

Zwangere vrouwen die bij de verloskundige in groepen worden begeleid, komen de bevalling beter door dan aanstaande moeders die individuele zorg krijgen. Zo hebben ze minder weeënopwekkers nodig, worden ze minder vaak doorverwezen naar het ziekenhuis en hebben ze minder behoefte aan pijnmedicatie. Dat blijkt uit een onderzoek door onderzoeksinstituut TNO naar de effecten van groepssessies als begeleiding voor zwangere vrouwen.

Gezondheidsvoordelen moeder en kind

TNO volgde tussen 2012 en 2015 in dezelfde verloskundigenpraktijken 597 vrouwen die groepszorg kregen en 1610 vrouwen met individuele zorg. Hierbij werd gekeken of de succesvolle Amerikaanse methode ‘CenteringPregnancy’ net zo veel positieve resultaten boekte in de Nederlandse praktijk.TNO- onderzoeker en verloskundige dr. Marlies Rijnders :”CenteringPregnancy (CP) toont betere zwangerschapsuitkomsten voor moeder en kind en betere ervaringen onder zwangeren en zorgverleners. CP kan uiteindelijk leiden tot kostenbesparing in de zorg, omdat medische ingrepen en verwijzingen minder vaak zullen voorkomen en borstvoeding zal toenemen.”

Uit het TNO- onderzoek blijkt dat CP een gunstig effect heeft op de gezondheid van moeder en kind. Zo hebben vrouwen die hun eerste kind krijgen en groepszorg volgen, minder vaak pijnmedicatie nodig dan vrouwen met individuele begeleiding (38 tegen 48 procent). Ook hebben zij minder vaak medicijnen nodig om de weeën op te wekken (38 versus 46 procent). Verder starten vrouwen na groepszorg vaker met borstvoeding (90 tegen 83 procent). Vrouwen die al één of meerdere kinderen hebben en groepszorg volgen, worden minder doorverwezen naar de gynaecoloog (49 tegen 60 procent). En bevallen zij minder vaak in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog (37 tegen 56 procent) en bevallen zij meer thuis (33 tegen 24 procent).

Succesvolle groepsmethode

Bij CenteringPregnancy vormen zwangere vrouwen een groep met vrouwen die ongeveer in dezelfde periode zijn uitgerekend. De bijeenkomsten vervangen de 1 op 1 afspraken die de zwangere anders met een verloskundige zou hebben. De bijeenkomsten worden geleid door de verloskundige samen met een andere zorgverlener, zoals een kraamhulp. De zwangere heeft aan het begin van elke bijeenkomst individueel contact met de verloskundige voor het uitwendig onderzoek naar de groei en ligging van de baby. Iedere bijeenkomst heeft een thema dat past bij de fase van de zwangerschap. In de groep worden vragen, zorgen en oplossingen besproken die belangrijk zijn zwangeren, de zwangerschap en de baby. Soms is er een gastspreker en de partner mag ook bij bepaalde bijeenkomsten aanwezig zijn.

“Het is absoluut geen klassikale les, maar meer een gesprek”, zegt Marlies Rijnders. “Er ontstaat ook echt een groepsgevoel. Fabels worden de wereld uit geholpen en de vrouwen hebben steun aan elkaar. Dat werkt vaak beter. Als een zwangere uit eigen ervaring tips geeft aan een medezwangere over hoe je het beste kunt stoppen met roken, dan blijven die beter haHoe alle successen van Centering Pregnancy te verklaren zijn, is nog niet bekend, zegt Rijnders. “Dat is de million dollar question. Mogelijk heeft het te maken met minder stress tijdens de zwangerschap. Daarnaast is het waarschijnlijk zo dat als zwangeren elkaar meer helpen, ze wat makkelijker stoppen met roken, beter met hun gewicht bezig zijn en beter weten waar ze op moeten letten. Je ziet ook dat vrouwen vaker komen opdagen. Dus krijgen ze meer mee en kan de verloskundige meer ontdekken.”

Vergoeding groepssessies nodig

Rijnders ziet wel een probleem: “We hebben eindelijk iets waar vrouwen hartstikke tevreden over zijn en dat bewezen goed is. Het probleem is dat de verloskundigen extra kosten maken, terwijl verzekeraars daar de vruchten van plukken. CenteringPregnancy kan uiteindelijk leiden tot kostenbesparing in de zorg, omdat medische ingrepen en verwijzingen minder vaak zullen voorkomen en borstvoeding zal toenemen. Verzekeraars maken uiteindelijk dus minder kosten bij de bevalling, dus zij zijn degenen die dit op moeten pakken.” Dinsdag 14 mei vergadert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de besteding van geld aan onder meer verloskundige zorg. De vergoeding van groepssessies voor zwangeren (CenteringPregnancy) staat op agenda.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in