Samen Zwanger - Grotere eetlust door zwangerschap

Potten augurken, liters melk, ijsblokjes, kilo’s fruit en chocolade. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap een grotere en vreemdere eetlust en hebben ze bepaalde voorkeuren waarvan dan veel gegeten wordt.

Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap meer behoefte aan voedingsstoffen, omdat het veel harder moet werken dan normaal. Ook kan het zo zijn dat je lichaam te weinig van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt.

Oestrogeen

Het welbekende hormoon oestrogeen beïnvloedt je smaakpupillen, waardoor één bepaald soort voedsel, zoals zoetig, zuur of hartig eten, je aantrekt.

Vreemde eetgewoonten

Pica is een eetstoornis die wordt veroorzaakt door een enorm ijzertekort. Zwangere vrouwen hebben dan zin in bijvoorbeeld krijtjes en aarde. Dit komt bijna niet voor. Slagroom op je augurken? Nee, dat is eigenlijk niet meer zo vreemd.

Ook kan het zo zijn dat je vóór de zwangerschap niks van bananen moest hebben, maar deze tijdens de zwangerschap wèl lust. Maar het kan ook zo zijn dat je bananen vóór de zwangerschap juist lustte, maar tijdens de zwangerschap al misselijk wordt als je alleen al aan bananen denkt.

Eetbuien

Door de grotere eetlust kun je last krijgen van eetbuien. Vooral als je eet vanwege emotionele redenen, omdat de zwangerschap een achtbaan vol emoties is. Probeer dit te beperken en eet gezond. Het is nadelig voor je zwangerschap als je te zwaar wordt en je bloedsuikerspiegel niet stabiel is.

Controle

Vaak zijn bovenstaande voorbeelden van eetlust, op de eetstoornis pica na, niet erg. Toch moet je ze onder controle houden. Je moet namelijk tijdens de zwangerschap gezond en gevarieerd eten.

  • Zoek andere opties voor je tekortkomingen. Lust je geen vis? Zorg dan dat je visolie capsules inneemt;
  • Verspreid je maaltijden over de dag;
  • Ontbijt elke dag om eetbuien te voorkomen;
  • Probeer gevarieerd te eten, ook al heb je alleen zin in haring met chocoladepasta.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in