Samen Zwanger - Het temperament van je baby

Het temperament van je baby wordt bepaald door zijn denkwijze en reacties op zijn omgeving. Sommige baby’s zijn zachtaardig. Andere zijn gevoelig en traag in nieuwe situaties. Weer andere baby’s hebben een robuust en energiek temperament.

Zijn persoonlijkheid

Je begon je een beeld te vormen van het temperament van je baby toen hij nog maar 3 of 4 maanden oud was. Na 10 maanden wordt de persoonlijkheid van je baby steeds duidelijker en kun je je beter voorstellen hoe hij zal zijn als hij ouder wordt door zijn acties en reacties in verschillende situaties te observeren. Je baby kan op een bepaalde manier handelen (of zijn gedrag veranderen) vanwege een tijdelijke factor of een ontwikkelingsfase die hij doormaakt, dus wees niet te snel met het trekken van conclusies over zijn persoonlijkheid.

Als er iets is in het temperament van je baby waar je je zorgen over maakt of als je hem hiermee wilt helpen (zoals verlegen gedrag), is het belangrijk om begripvol te zijn. Bekritiseer je baby niet en laat je baby zich niet slecht voelen. In plaats daarvan moet je lief voor hem zijn en hem aanmoedigen. Erken wèl dat je de natuurlijke neigingen van je baby niet echt kunt veranderen, hoewel je bepaald gedrag kunt aanmoedigen.

Temperamentkenmerken

Wij hebben de 9 temperamentkenmerken voor jou op een rijtje gezet:

  1. Activiteit: Het niveau en de mate van motoriek;
  2. Regelmaat: De mate van regelmaat van functies, zoals eten en de cyclus van slapen en wakker zijn;
  3. Eerste reactie: De reactie op een nieuw object of een nieuwe persoon, op basis van de vraag of het kind de nieuwe ervaring benadert of zich ervan terugtrekt;
  4. Aanpassingsvermogen: Het aanpassingsvermogen van gedrag aan veranderingen in de omgeving;
  5. Gevoeligheid: De drempel of gevoeligheid voor prikkels;
  6. Intensiteit: De intensiteit of het energieniveau van reacties;
  7. Stemming: Algemene stemming van het kind (vrolijk, verdrietig, aangenaam of chagrijnig, vriendelijk of onvriendelijk;
  8. Afleidbaarheid: De mate van afleidbaarheid van het kind van wat hij op dat moment aan het doen was;
  9. Aandachtsspanne en persistentie (iets wat lang in stand blijft): Hoe lang hij aandacht heeft voor een bepaalde activiteit en hoe lang hij daarmee bezig is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in