Samen Zwanger - Hoe goed is suikervrij opvoeden

‘Ik voed mijn kind op zonder suiker’. Wie dat tien jaar geleden zei, werd voor gek verklaard of kreeg op z’n minst een vreemde blik. Maar doordat er steeds meer bekend wordt over de negatieve effecten van suiker, wordt suikervrij opvoeden steeds normaler. Slaan we niet een beetje door?

Gummybeertjes, spekkies, dropjes en taart: kinderen worden continu geconfronteerd met geraffineerde suikers. De 29-jarige Natasja Hufnagel-Van Schijndel voedt haar baby Isabelle suikervrij op. “Mijn kind krijgt geen taart op haar eerste verjaardag”, vertelt ze over haar acht maanden oude dochtertje. “Iemand heeft ooit bedacht dat dat hoort, maar er zijn ook leuke en gezonde alternatieven. Voor het kind maakt dat toch niet uit.”

Een gezonde basis

Zelf heeft Natasja een aantal jaar geleden ervaren wat het is om suikervrij te leven. “Je krijgt eerst last van hoofdpijn, dat komt door de verslaving. Maar daarna krijg je er energie voor terug.” Ze hoopt dat als ze haar dochtertje van jongs af aan geen suiker geeft, ze daar niet gewend aan raakt. “Ik wil haar een gezonde basis meegeven. Er zijn zoveel lekkere gezonde dingen.”

Bij de kinderopvang van Isabelle houden ze er ook rekening mee. “Zo lang het kan, wil ik haar opvoeden zonder toegevoegde suikers. Ik hoop dat ze er daarna ook minder behoefte aan heeft.”

‘Kinderen mogen best wat suiker eten’

Diëtist Esther van Etten ziet het in haar werkgebied Noord-Holland geregeld. “Vooral in Amsterdam zie ik meer dan regelmatig dat ouders hun kinderen bijna niets meer geven waar suiker in zit”, vertelt Van Etten. Bewust omgaan met suiker is goed, maar Van Etten is bang dat sommige ouders doorslaan. “Kinderen mogen best wat suiker eten. Als kinderen helemaal geen suiker eten, ook geen natuurlijke suikers, kan dat juist tot gebrek aan energie leiden.”

Daarnaast is snoep een onderdeel van onze maatschappij, zegt opvoedkundige Marina van der Wal. “Het werkt als beloning, het geeft energie en we houden van de zoete smaak. Natuurlijk is het gezonder en beter voor je gebit om niet te veel suiker te eten, maar ik geloof niet in volledige onthouding.”

Een snoepmoment per dag

“Kinderen komen uiteindelijk in een maatschappij terecht waar ze al die zaken tegenkomen”, gaat Van der Wal verder. “Het is daarom juist belangrijk om ze te leren met suiker om te gaan.” De opvoedkundige haalt snoepfeest Sint Maarten aan als voorbeeld. “Komen je kinderen thuis met bakken vol snoep? Spreek dan af dat ze alleen op die avond zelf mogen snoepen en dat de rest in een pot gaat. Als je vervolgens iedere dag een snoepmoment inlast, hou je het leuk en beheersbaar.”

Wanneer je je kind toch helemaal suikervrij opvoedt, zorg dan altijd voor vervanging. “Zorg dat er bij traktaties altijd een alternatief aanwezig is bij de juf”, zegt Van der Wal. “Het is niet de bedoeling dat het kind om zich heen gaat zitten kijken naar kauwende kinderen en denkt: ‘ik mag niks’. Of nog erger, dat het uiteindelijk wordt buitengesloten.”

Niet verbieden

Moeder Natasja is realistisch. “Ik weet dat er een moment komt dat ze suikers gaat eten”, zegt ze over haar dochtertje. “Ik denk dan ook dat het vooral belangrijk is dat ik op dat moment goed aan haar uitleg waarom het slecht is, in plaats van dat ik haar alleen maar verbied om het te eten. Verbieden maakt het juist interessant.”

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in