Samen Zwanger - Huisdieren tijdens de zwangerschap

Huisdieren zijn op zich niet schadelijk voor je ongeboren kindje. Toch moet je eraan denken dat dieren soms ziekteverwekkers bij zich dragen die kunnen leiden tot een infectieziekte, zoals toxoplasmose.

Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet en kan, vooral vroeg in de zwangerschap, een miskraam of doodgeboorte veroorzaken. Die kans is gelukkig klein. Als je later in de zwangerschap besmet raakt met deze parasiet neemt het risico op een miskraam of doodgeboorte af, maar is de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje wèl groter.

Huisdieren

Toxoplasmose wordt meestal van dieren op mensen overgebracht. De parasieten bevinden zich namelijk in het vlees. Als je rauw vlees van besmette dieren eet, kun je door de parasiet worden besmet. Niet alleen rauw vlees, maar ook kattenpoep, aarde en ongewassen groenten kunnen de toxoplasmoseparasiet bevatten.

Als je in de tuin bezig bent, is het aan te raden om handschoenen aan te doen. Ook als je geen kat hebt, want de katten van de buren doen hun ontlasting namelijk ook in de tuin.

Het is handig om ruim van tevoren je hond bepaalde dingen, zoals springen op de bank, af te leren. Ook is het van groot belang dat hij goed naar je luistert en niet teveel aandacht krijgt. Zo is hij alvast gewend aan het feit dat je kindje straks alle aandacht krijgt. Je hond kan namelijk jaloers worden en de baby zien als een bedreiging. Ook kan hij te enthousiast worden.

Kinderboerderij

Op de kinderboerderij zijn veel ziekteverwekkers aanwezig. Ook deze dieren kunnen de toxoplasmoseparasiet bij zich dragen. Raak ze daarom zo min mogelijk aan. Vooral mest, schapen en geiten moet je zo veel mogelijk vermijden.

Tip: het is verstandig om na het aaien van dieren en voor het eten je handen te wassen. Nog beter is het om na het wassen een desinfecterende handgel te gebruiken. Hygiëne is immers  heel erg belangrijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in