Samen Zwanger - Je partner ondersteunen tijdens de zwangerschap

Door de meeste zwangeren wordt van de partner verwacht dat hij een aandeel in de zwangerschap heeft. Een toekomstige vader/partner die zich betrokken opstelt tijdens de zwangerschap en de bevalling zal ook langer en intensiever bij de opvoeding van zijn kind betrokken blijven. Want ook de invloed van de partner is belangrijk bij een aantal ontwikkelingen van het kind.

A.s. moeders vinden het belangrijk dat de partner betrokken is door zijn aanwezigheid, het teamgevoel, de steun en de kracht die hij kan geven en het samen beleven van de geboorte. Dat betekent wel dat de zwangere vrouw moet aangeven wat voor haar belangrijk is, wat ze verwacht en wat hij voor haar kan doen. Dat levert een prettiger zwangerschap op en verstevigt de basis van de relatie.

Verandering in gedrag

De zwangere vrouw kan zich tijdens haar zwangerschap anders gaan gedragen dan haar partner gewend is. Er gebeuren heel veel dingen in en met haar lichaam die haar humeur kunnen beïnvloeden:

Wat je kunt doen om het haar gemakkelijker te maken? Verwen haar af en toe een beetje, bijvoorbeeld met een massage of een bloemetje, maar ook door te luisteren en mee te denken over de toekomst.

Denk ook aan jezelf!

Voor de partner geldt ook: cijfer jezelf niet weg en geef aan wat je dwars zit. Valt de zwangerschap je zwaar, maak je je zorgen of heb je het gevoel dat je niet meer zo belangrijk bent? Praat er dan over. Geniet van deze periode nu jullie nog met zijn tweetjes zijn. Bedenk ook dat er een periode komt waarin de baby en de vermoeidheid in het middelpunt staan. Zorg er daarom voor dat je samen nog even bewust geniet, bijvoorbeeld door een korte vakantie, een diner voor twee of een dagje uit.

Vergaar kennis

Het is erg belangrijk dat de partner meeleest met de informatie die je van de verloskundige krijgt, zodat hij niet voor verrassingen komt te staan. Zoek de antwoorden op je vragen, weet waar je spullen voor de baby kunt vinden, wat het telefoonnummer is dat je moet bellen als de bevalling begint, wat er gebeurt tijdens de bevalling, welke voeding het beste is voor ons kindje en hoe we die beslissingen samen nemen.

Auteur: Marleen Smit, Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in