Samen Zwanger - Kans op complicaties na keizersnede groter dan gedacht

Vrouwen die bevallen met een keizersnede lopen veel meer kans op ernstige complicaties dan gedacht. Dat concludeert arts- onderzoeker Tom Witteveen van het Leidse UMC. Witteveen analyseerde met een aantal collega’s van alle Nederlandse ziekenhuizen de gegevens van kraamvrouwen die een buikoperatie ondergingen omdat de kans anders groot was dat ze zouden overlijden.

Risico’s

Bevalling met een keizersnede kan leiden tot scheuren van de baarmoeder, heftige inwendige bloedingen of sterk vaginaal bloedverlies. Dertig procent van de vrouwen die vanwege deze complicaties worden geopereerd, raakt de baarmoeder kwijt. Het risico op zo’n ingreep is klein, maar wel bijna zeventien keer zo groot als bij een natuurlijke bevalling. Op 10.000 bevallingen bleek bij een keizersnede ruim 30 keer deze ingreep nodig, tegen amper 2 vrouwen die ‘gewoon’ bevielen.

“Dat een operatie als de keizersnede dat risico vergroot, is logisch. Snijden in het lichaam is nooit risicoloos. Maar dat het verschil met de vaginale bevalling zo sterk blijkt, is verrassend”, zegt Witteveen in Trouw. “Nog nooit eerder hebben we dit zo uitgebreid onderzocht”, zegt Witteveens promotiebegeleider, gynaecoloog Van Roosmalen.

Aantal keizersnedes gestegen

Tussen 1999 en 2012 steeg het aandeel keizersneden van 11 tot 16 procent en waarschijnlijk ligt het nu nog hoger. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wijst erop dat deze ingreep alleen mag worden uitgevoerd als het medisch noodzakelijk is en schat in dat het slechts bij 10 procent van de bevallingen nodig is. Een keizersnede blijft een chirurgische ingreep die niet zonder risico’s is. Het is dan ook onacceptabel om moeder en kind daaraan bloot te stellen als de gezondheidstoestand dat niet vereist.

“Het is niet precies bekend hoeveel van de keizersneden worden uitgevoerd zonder medische reden”, zegt Witteveen. “Maar de druk op gynaecologen is toegenomen. Aanstaande moeders denken vaak ten onrechte dat een keizersnede de meest veilige weg is. Maar als dat eigenlijk niet hoeft, is het extra wrang dat een vrouw meer risico loopt op vervolgens nog een operatie.”

Goede voorlichting

De Leidse artsen willen dat zwangeren meer informatie krijgen over de complicaties. “Dit onderzoek betreft een kleine groep van de heel ernstige complicaties. Mildere complicaties bij een keizersnede zijn bijvoorbeeld infecties of beschadiging van blaas en darmen. Ook kan het litteken in de baarmoeder bij een volgende baring scheuren.

Maar een keizersnede heeft meer nadelen, ook voor het kind is het lang niet altijd het veiligst”, zegt Witteveen. Kinderen geboren met een keizersnede hebben vaak last van ademhalingsproblemen, waardoor ze antibiotica nodig hebben en na de geboorte op de afdeling intensieve zorg belanden. Dat verhoogt het risico op verdere complicaties.

Het aantal keizersnedes is in Nederland nog steeds laag in vergelijking met het buitenland. De Leidse artsen vermoeden wel dat de groeiende groep zwangeren die geboren zijn in landen waar keizersnedes gebruikelijker zijn, extra druk op Nederlandse gynaecologen zet om tot een keizersnede over te gaan.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in