Samen Zwanger - Natuurlijke kraamzorg en wasbare luiers

Anders dan bij reguliere kraamzorg is de harmonie van lichaam, ziel en geest het uitgangspunt van natuurlijke kraamzorg die is gebaseerd op het gedachtegoed van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Belangrijke elementen bij natuurlijke zorg zijn warmtezorg, zorg voor kleding, omhulling, rust, ritme en regelmaat. “In plaats van het nalopen van protocollen kijken wij naar wie er in de wieg en het kraambed ligt en waar moeder en kind het meest bij gebaat zijn”, aldus Yvonne Schrijver, eigenaar van Kraamzorg Naturelle en bestuurslid van de brancheorganisatie Natuurlijke Kraamzorg.

Bij het lezen van deze website en die van de beroepsverenging van natuurlijke kraamverzorgenden, ontstond als vanzelf het idee om in dit artikel een link te leggen met wasbare luiers. Niet onlogisch, want elke baby ‘produceert’ 22kg aan wegwerpluiers per maand. Gelet op de actualiteit van milieu en afvalscheiding, is een wasbare luier dan ook een duurzaam en afvalbesparend alternatief.

Natuurlijke kraamzorg

Maar eerst naar de natuurlijke kraamzorg zelf. Waarin onderscheidt die zich het meest van de reguliere vorm? Schrijver: “Een andere manier van kijken en persoonlijke aandacht. Wat heeft het kindje nodig en waar is de moeder bij gebaat? Waar de reguliere kraamzorg al gauw zegt: ‘doe die muts maar af’, zeggen wij: ‘houd die muts maar op’, want baby’s die warm zijn zien minder geel, vallen minder af en drinken en slapen beter. Een warme baby heeft een makkelijker opstart. Ook moeders moeten warm zijn; met warme voeten voorkom je hoofdpijn als je stuwing hebt.”

Warmte, zorg en aandacht

Hoe kijkt de reguliere kraamzorg tegen deze natuurlijke vorm aan? “Natuurlijk zijn er discussies, maar ik zeg dan: kijk nou eens in die wieg en wat daar ligt. En dan zijn we er het al snel over eens dat een warme en tevreden baby het beste is. Voor de baby èn de moeder. Vroeger was een geboorte een soort familiegebeuren, maar dat is verdwenen. Bovendien moeten jonge ouders al zoveel. Wij stellen daar warme moederlijke zorg voor baby en moeder tegenover, waarbij warmte, zorg en aandacht centraal staan.” Die warmte wordt zelfs letterlijk geleverd. “Ik heb altijd wat kleding van wol en zijde bij me voor warme omhulling van de moeder en een lekker ingepakt baby’tje. En ik besteed veel tijd en aandacht aan borstvoeding.“ Gediplomeerde kraamverzorgenden die natuurlijke kraamzorg willen geven moeten zich eerst bekwamen voordat zij zich certificaathouder mogen noemen.

“Natuurlijke kraamzorg is geen kunstje, maar je moet je verinnerlijken met de materie. Het gaat niet om een leerboek, maar om een proces dat je beleeft. Het resultaat is betere kraamverzorgsters die kijken wat er nodig is en daarnaar handelen.”

Wasbare luiers

Het bedrijf Kaatje Katoen in Wageningen is al sinds 1992 actief in wasbare luiers en brengt ze in allerlei varianten op de markt. “Wasbare luiers zijn nooit helemaal weg geweest”, vertelt Marlinda Maris, verantwoordelijk voor de communicatie via social media. “Maar in gebruik lijken ze nu meer op wegwerpluiers, met dit verschil dat je ze niet weggooit maar telkens hergebruikt. Wasbare luiers zijn zacht, ademend en beschermen de huid van je kindje optimaal.” Bij de meeste wasbare luiers hoort een waterdicht overbroekje dat met klittenband of drukknoopjes wordt gesloten. “De overbroekjes hebben een goede pasvorm en zachte randjes. Natuurlijk volledig milieuvriendelijk en zonder chemische bestanddelen.”

Daarnaast, en niet te vergeten, is het gebruik van wasbare luiers goedkoper. Je wast ze namelijk en kunt ze hergebruiken in plaats van steeds nieuwe te kopen. Volgens Milieu Centraal, die met de landelijke campagne ‘Mazzelkontjes’ de wasbare luier in de spotlights plaatst, scheelt dat per kind al gauw rond de € 500,-.

Eerder zindelijk

Goed om te weten is bovendien dat een kind dat wasbare luiers draagt ruim een jaar eerder zindelijk kan zijn. Dat komt omdat het kind dan beter voelt wat het doet en daardoor ook eerder beseft dat de luier nat is. Als je daarop tussen het eerste en tweede levensjaar inspeelt en je kind oefent om op die momenten op het potje te gaan, ontstaat al snel de link tussen het potje en het voorkomen van een natte luier.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in