Samen Zwanger - Nederlandse vrouwen steeds later moeder

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS ) heeft onderzoek gedaan naar de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen. Uit onderzoek bleek dat de gemiddelde leeftijd in 2017 is opgelopen naar 29,8 jaar.

Vanaf 2004 bleef de gemiddelde leeftijd bij het eerste kind een tijdlang stabiel op 29,4 jaar. Vanaf 2014 is deze leeftijd echter weer verder opgeschoven.

Jonge vrouwen stellen moederschap uit

Het uitstel van het moederschap is een van de oorzaken van het relatief lage aantal kinderen dat de laatste jaren wordt geboren. In 2017 waren dat er 3.000 minder dan in 2016 en ruim 1.000 minder dan in 2015. Het aantal geboorten is zelfs lager dan bij het vorige dieptepunt in 1983. Ook het gemiddeld kindertal is verder gedaald en komt uit op 1,61 kinderen per vrouw. In 2000 was dat nog 1,72 kinderen, en in 2010 1,80 kinderen.

De daling van het aantal geboorten is het grootst bij jonge vrouwen. Vooral de laatste jaren hebben zij naar verhouding weinig kinderen gekregen. In 2017 werden 55 kinderen per duizend vrouwen van 20 tot 30 jaar geboren, tegenover 68 kinderen in 2010 en 73 kinderen in 2000. Ook het aantal tienermoeders daalt al jaren en komt in 2017 opnieuw lager uit. Bij vrouwen boven de 35 jaar is het aantal geboorten licht toegenomen.

Een slimme meid krijgt haar kind op tijd

De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%. Ook heb je meer kans op een miskraam en problemen tijdens de zwangerschap. Naarmate je ouder bent stijgt ook de kans op een kind met een chromosomale afwijking.

Kinderwens: begin met een gezonde levensstijl

Heb je een kinderwens; zorg dan dat jij en je partner al gezond leven voor de zwangerschap. Het liefst een half jaar voor de bevruchting. Dan is de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind het grootst. Bepaalde stoffen kunnen namelijk al vóór de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Ook de eerste periode als je net zwanger bent en je het zelfs nog niet weet, is een belangrijke periode voor de gezondheid van je kind. In de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelt een baby zich razendsnel. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap gezond te leven.
Slik foliumzuur (vitamine B11), eet gezond en gevarieerd en beweeg regelmatig. Overgewicht, roken, alcohol – en drugsgebruik zijn risicofactoren. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen schadelijk zijn. Bespreek medicijngebruik daarom met je verloskundige of huisarts.

Bron: De Verloskundige, CBS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in