Samen Zwanger - Onderzoek naar coronavaccin na vele duizenden meldingen over menstruatiestoornissen

Het gaat al langere tijd rond online. Het begon op social media netwerken als Instagram en Facebook, waar duizenden vrouwen wereldwijd melden dat zij menstruatiestoornissen kregen na hun coronavaccin. Ook in Nederland liep het aantal meldingen in rap tempo op. Waar het eerst werd afgedaan als ’toeval’ of ‘het hoort erbij’, is het aantal meldingen nu toch genoeg om eens verder te kijken naar een mogelijk verband.

Lees ook: Heeft het coronavaccin invloed op je vruchtbaarheid?

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe bijna 10.000 meldingen gekregen van menstruatiestoornissen na toediening van het coronavaccin. Volgens de instantie is nog onduidelijk of er inderdaad een verband is met het vaccin.

De gemelde klachten van menstruatiestoornissen lopen flink uiteen. Het gaat om het uitblijven van de menstruatie, hevige menstruatie en doorbraakbloedingen. Maar ook om het optreden van bloedingen na de overgang. Ook zijn er klachten van vrouwen die zelf niet gevaccineerd zijn, maar wel in de omgeving verkeren van geprikte vrouwen en daarna menstruatieklachten ontwikkelen.

Lareb bekijkt de meldingen nader en gaat de gemelde klachten in kaart brengen. Ook internationaal wordt er onderzoek naar gedaan.

Agnes Kant, directeur van Lareb, vindt tienduizend meldingen over deze problemen ‘wel heel erg veel, maar het gaat dan ook over iets wat in de samenleving onder vrouwen ook veel voorkomt,’ zegt ze in het Radio1-programma Blok&Toin.

Het is volgens Laren nog onduidelijk of de stoornissen een bijwerking zijn van het coronavaccin. ‘Ze kunnen vele oorzaken hebben, zoals een infectie, ziekte of stress. Het is nog niet duidelijk of menstruatiestoornis een bijwerking is van de coronavaccins, maar die mogelijkheid is er wel. Het vaccin stimuleert het immuunsysteem en dit kan mogelijk invloed effect hebben op de hormoonspiegels,’ aldus het bijwerkingencentrum.

‘Goed nieuws’

Vrouwen die last hebben van een gewijzigde cyclus hoeven zich overigens geen zorgen te maken. “De veranderingen in de menstruatiecyclus zijn in ieder geval kortstondig en ongevaarlijk. Langer dan twee of drie cyclussen zal het niet duren,” verklaart Steven Weyers, gynaecoloog en diensthoofd van de Vrouwenkliniek van UZ Gent. “In de meeste gevallen betekent het dat je lichaam reageert op het vaccin en dat je immuunsysteem in actie is geschoten. Dat is eigenlijk alleen maar goed nieuws.”

Lareb ziet geen aanwijzingen dat coronavaccins onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken.

In de Verenigde Staten investeert het Nationaal Gezondheidsinstituut 1,67 miljoen dollar (ongeveer 1,5 miljoen euro) in onderzoek om te begrijpen hoe de COVID-19 vaccins onze menstruatiecyclus beïnvloeden. Dit nadat daar ook vele tienduizenden meldingen over afwijkingen in de menstruatie naar buiten kwamen via het VAERS, het Amerikaanse Lareb.

Meer lezen? Lees verder bij de bron: Het Parool.

Wat denk jij? Is het toeval dat veel geprikte vrouwen last krijgen van hun menstruatie? Of hoort het gewoon bij het vaccin en is het heel normaal?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in