Samen Zwanger - Recordaantal meldingen over discriminatie

Het College voor de Rechten van de Mens heeft vorig jaar een recordaantal meldingen en vragen over discriminatie binnengekregen. Ruim eenderde (35 procent) ging over ‘zwangerschapsdiscriminatie’, zoals het niet verlengen van arbeidsovereenkomsten van vrouwen die zwanger zijn.

Dat heeft vooral te maken met het speciale meldpunt zwangerschapsdiscriminatie, dat in het voorjaar van 2017 is geopend. Ook mensen met een handicap of chronische ziekte klopten vaker bij het college aan met een vermoeden van discriminatie: 22 procent van de meldingen gaat hierover. Zij beroepen zich hierbij op het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Sindsdien kunnen mensen met een beperking behalve discriminatie op het gebied van wonen, onderwijs en werk ook discriminatie bij de toegang tot goederen en diensten bij het College melden. Het gaat bijvoorbeeld om toegang tot musea en horecagelegenheden en toegankelijkheid van openbaar vervoer.

Dat blijkt uit de Monitor Discriminatiezaken 2017 die maandag wordt gepubliceerd. Er kwamen vorig jaar bij het College 4.259 meldingen en vragen over (on)gelijke behandeling binnen. Dat is ruim eenderde meer dan in 2016.

Het College werd 416 keer om een oordeel gevraagd bij een vermoeden van discriminatie. Dat resulteerde uiteindelijk in 161 oordelen, waarvan in bijna de helft gevallen (48 procent) sprake was van discriminatie. In de meeste gevallen werd een oordeel gevraagd over mogelijke discriminatie op grond van handicap, gevolgd door leeftijd (op de tweede plaats) en ras.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in