Maandag 20 maart stond in het AD een artikel over het grote aantal curettages na een miskraam. Twee wetenschappers van het AMC pleiten voor het drastisch terug dringen van het aantal curettages uitgevoerd in ziekenhuizen.
Een landelijk richtlijn zou uitkomst bieden, aldus de onderzoekers.In januari 2017 heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap in samenwerking met de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen de standaard Miskraam gelanceerd. Hierin staan adviezen om curettage te voorkomen.
Advies: afwachtend beleid
De twee onderzoekers van het AMC pleiten voor het drastisch terug dringen van het aantal curettages uitgevoerd in ziekenhuizen. Deze operatie na een miskraam kan zorgen voor baarmoederverklevingen en vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap. Een landelijk richtlijn zou uitkomst bieden, aldus de wetenschappers.
In januari 2017 heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap in samenwerking met de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen de standaard Miskraam gelanceerd. Hierin staat: ‘Aan vrouwen wordt geadviseerd dat ze twee weken af kunnen wachten. Veelal komt de miskraam spontaan op gang. En een andere mogelijkheid is om met medicatie de miskraam op gang te brengen zodat een curettage niet nodig is’.
Standaard Miskraam bevat landelijke aanbevelingen
Verloskundigen en huisartsen hebben in de richtlijn beschreven hoe te handelen bij een (dreigende) miskraam, welke mogelijkheden er zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. De huisarts of verloskundige kan daarover voorlichting geven en zal de vrouw begeleiden in deze vaak ook emotionele periode. De standaard Miskraam bevat aanbevelingen die uiteraard ook in ziekenhuizen (tweede lijn) opgepakt kunnen worden. Dit betekent dat de standaard Miskraam op landelijk niveau geïmplementeerd kan worden.
Bron: De Verloskundige