In het kort

Je bent zwanger, maar weet dat je een miskraam gaat krijgen. Je kiest ervoor om dit proces te versnellen met een curettage. Dit is een kleine operatie waarbij met een zuigbuis de baarmoeder via de baarmoedermond wordt leeggezogen. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de gynaecoloog de voor- en nadelen van deze kleine operatie. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Op deze pagina lees je:

Voorbereiden op een curettage?

Planning

Als je besloten hebt dat je door middel van een curettage een miskraam krijgt, moet deze operatie worden ingepland. Meestal kan de curettage binnen een paar dagen worden gedaan. Je krijgt informatie over waar en hoe laat je verwacht wordt voor de ingreep. Je hebt iemand nodig die je ophaalt uit het ziekenhuis omdat je slaperig of duizelig kunt zijn. Je kunt zelf op dat moment niet autorijden of fietsen.

Preoperatieve zorg

Een curettage gebeurt in het ziekenhuis op de dagbehandeling of in een operatiekamer. Je krijgt een afspraak voor preoperatieve zorg. Met een vragenlijst beoordeelt de arts of verpleegkundige of er aanvullend onderzoek nodig is vanwege de narcose of slaapmedicatie.

Nuchter

Voorafgaand aan de opname krijg je informatie over nuchter zijn. Dit zijn instructies voor of je de uren voor de operatie wel of niet mag eten en drinken. Volg deze instructies goed op.

Bloedafname, anti-D

Je bloedgroep wordt bepaald om te weten of je een injectie met anti-D nodig hebt. Ben je rhesus negatief? Dan heb je een injectie met anti-D nodig na de curettage.

Wat gebeurt er tijdens een opname?

Voor veel vrouwen is de opname voor een curettage voor een miskraam emotioneel moeilijk. De artsen en verpleegkundigen hebben daar begrip voor en zullen je zo goed mogelijk steunen. Het is niet vreemd als je emotioneel bent.

Dagopname

Afhankelijk van het ziekenhuis en de soort pijnstilling, vindt de operatie op een operatiekamer of dagopname plaats. Reken erop dat je een dagdeel bent opgenomen.

Pijnstilling

De gynaecoloog bespreekt ook welke mogelijkheden je hebt voor pijnstilling bij de ingreep.
Afhankelijk van het ziekenhuis kan de ingreep worden gedaan met

  • Plaatselijke verdoving (dan neem je van tevoren nog pijnstillers in);
  • Sedatie (je krijgt via een infuus pijnstilling en slaapmedicatie, maar je blijft wel zelf ademen);
  • Narcose (je krijgt via een infuus pijnstilling en diepere slaapmedicatie, je krijgt beademing).

Vaginale tabletten

Meestal krijg je 2 tabletten misoprostol voorgeschreven die je zo’n 2 uur voor de ingreep vaginaal inbrengt. Het is hetzelfde medicijn dat gebruikt wordt om een miskraam op te wekken. Het zorgt ervoor dat je baarmoedermond al een beetje opengaat. De gynaecoloog kan dan de baarmoedermond wat makkelijker oprekken tijdens de ingreep. Als je de tabletten te vroeg inbrengt of als je operatie uitgesteld wordt, kun je al last krijgen van bloedverlies en buikpijn.

Wat gebeurt er tijdens een curettage?

De ingreep zelf duurt 10 tot 15 minuten. De arts gebruikt een eendenbek (speculum) om de baarmoedermond te kunnen zien. Dan wordt de baarmoedermond iets opgerekt. Daarna wordt een plastic buis ingebracht in de baarmoeder. Het miskraamweefsel wordt losgemaakt van de baarmoederwand en door de plastic buis weggezogen.

Als je plaatselijke verdoving krijgt, dan legt de gynaecoloog uit wat zij of hij doet tijdens de ingreep. De zuiger maakt geluid, dat kun je horen. Gebeurt de curettage onder sedatie of narcose, dan slaap je tijdens de ingreep. Je krijgt steun op het moment dat je slaapmedicatie krijgt. De ingreep zelf kun je je niet meer herinneren.

Wat gebeurt er na een curettage?

Als je weer voldoende fit bent, word je naar de afdeling gebracht. Daar krijg je extra controles. Meestal kun je na een paar uur weer naar huis gaan. Zorg wel dat iemand je ophaalt. Je kunt zelf niet autorijden. Als je rhesus negatief bent, krijg je nog een injectie met anti-D. Dat is belangrijk voor een volgende zwangerschap. Ten slotte krijg je een afspraak voor een nacontrole.

Na de curettage staat de baarmoedermond nog een paar dagen open. Om de kans op infectie kleiner te maken, krijg je het volgende advies voor de eerste twee weken of zolang je bloedverlies hebt:

  • Geen tampons gebruiken;
  • Geen seks hebben;
  • Niet in bad gaan en niet zwemmen.

Bloedverlies en menstruatie

Je kunt na een curettage nog een paar weken last hebben van bloedverlies. De menstruatie komt meestal na vier tot zes weken weer op gang, soms later. Komt de pijn vaker terug en heb je veel bloedverlies? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Mogelijk is er een beetje miskraamweefsel (moederkoek) achtergebleven.

Wanneer moet je contact opnemen?

Neem contact op als je na de curettage:

  • Koorts hoger dan 38 graden Celsius hebt;
  • Vaker pijn hebt en veel bloedverlies;
  • Vragen hebt of ongerust bent.

Kijk voor hier voor meer informatie over wanneer je weer kunt werken, welke emoties er bij een miskraam komen kijken en hoe nacontrole verloopt.

Bron: DeGynaecoloog – een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in