Samen Zwanger - Ruggenprik

Een ruggenprik zorgt voor pijnvermindering aan je benen en onderlichaam, terwijl je volledig bij bewustzijn blijft.

De ruggenprik werkt het best tegen de pijn. Na het krijgen van de ruggenprik voel je in je onderlichaam geen pijn meer. Die wordt namelijk verdoofd. Je krijgt daarbij vocht via een infuus, omdat de bloeddruk kan dalen. Ook wordt de hartslag van je baby in de gaten gehouden, waarbij gebruik wordt gemaakt van een CTG (Cardio Toco Grafie).

De procedure

Om de ruggenprik toe te dienen, lig je op je zijde of zit je op de rand van het bed, terwijl een anesthesioloog en een verpleegster je rug reinigen. Daarna wordt het gebied met een verdovende medicijn geïnjecteerd door middel van een  naald die zorgvuldig in je onderrug wordt gezet. Dit klinkt misschien pijnlijk, maar bij de meeste vrouwen doet het geen pijn. Er wordt een katheter door de naald geduwd en de naald wordt eruit getrokken. De katheter wordt op zijn plaats gezet (tussen de ruggenwervels), zodat de medicatie er doorheen kan worden toegediend. Je kunt hierna gewoon op de katheter gaan liggen. Eerst krijg je een kleine testdosis om er zeker van te zijn dat de ruggenprik goed is geplaatst. Als er geen problemen zijn, wordt een volledige dosis toegediend. Daarna wordt de hartfrequentie van je baby goed in de gaten gehouden en wordt je bloeddruk elke 5 minuten gevolgd, om er zeker van te zijn dat het geen negatieve effecten met zich meebrengt.

Het verdovende effect begin je ongeveer tien tot twintig minuten na de eerste dosis medicatie te merken, hoewel de zenuwen in je baarmoeder al binnen een paar minuten beginnen te verdoven. Tijdens de bevalling krijg je regelmatig een dosis medicatie via de katheter toegediend. Het is ook mogelijk dat jij zelf de controle krijgt over het pompje dat aan de katheter is aangesloten. N.B.: De hoeveelheid medicatie die jij zelf kunt geven is beperkt, dus er is weinig kans op een overdosis. Nadat je baby is geboren, wordt de katheter verwijderd.

Voor- en nadelen

De ruggenprik kent niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Dit zijn enkele voor- en nadelen:

Voordelen:

  • Het werkt erg snel;
  • Zeer weinig pijn
  • Je maakt de bevalling bewust mee (je wordt niet suf);

Nadelen:

  • Jij en je kindje worden goed in de gaten gehouden, dus je wordt regelmatig gecontroleerd;
  • Bloeddrukdaling;
  • Minder/geen gevoel in je beenspieren. Je kunt niet meer op je benen staan en het wordt moeilijker om van houding te wisselen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in