Samen Zwanger - Sporten tijdens de zwangerschap

Het is erg belangrijk om ook tijdens de zwangerschap fit te blijven en op een juiste manier te bewegen. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap makkelijker bevallen en minder kans hebben op het krijgen van bekkenpijn. Dit klinkt vast als muziek in je oren.

Het is niet verstandig om met heftige sporten door te gaan, omdat deze sporten bijvoorbeeld te risicovol zijn, je lijf te warm wordt of door een te grote druk op de buikspieren. Ook sporten met een grote schokbelasting, zoals hardlopen, zijn taboe. Je lichaam ondergaat tijdens de zwangerschap namelijk veel veranderingen. Je houding wordt anders, conditie vermindert en je bekkenbodemspieren verweken door zwangerschapshormonen. Door deze veranderingen kun je blessures krijgen en klachten hebben.

Redenen om te sporten

Sporten tijdens de zwangerschap kent vele voordelen, zoals:

 • Blessures en klachten worden verminderd of voorkomen als je sport tijdens de zwangerschap;
 • Je voelt je energieker;
 • Het herstel na de bevalling verloopt soepeler;
 • Getrainde spieren na de zwangerschap;
 • Bekkenbodem versterken om klachten, zoals incontinentie en lage rugpijn, te voorkomen of verminderen!

Wanneer je niet moet sporten

Als je last hebt van misselijkheid en duizeligheid is het af te raden om te sporten. Ook als je bijvoorbeeld bloedverlies en hoofdpijn hebt kun je beter niet gaan sporten. Tijdens het sporten is het belangrijk dat je een goede houding aanneemt en voldoende ademhaalt, zodat je kindje ook genoeg zuurstof kan binnenkrijgen. Let op: de kans op blessures neem toe naarmate je bevalling dichterbij komt.

Bij deze redenen moet je zelfs stoppen tijdens het sporten en contact opnemen met je huisarts of verloskundige:

 • Borst-, buik- en kuitpijn;
 • Verlies van vruchtwater;
 • Bloedverlies;
 • Duizeligheid;
 • Harde buik;
 • Onvoldoende zuurstof (kortademig).

Waar moet je op letten?

Je lichaam verandert tijdens de zwangerschap. Je mag niet meer alle sporten uitoefenen. Doe een oefening niet te lang in dezelfde houding. Hiermee belast je je lichaam te zwaar. Ook moet je voldoende drinken tijdens het sporten en extra goed naar je lichaam luisteren.

Zwangerschapssporten

Vaak zijn de normale sporten te zwaar en wordt er onvoldoende rekening gehouden met de zwangere vrouw. Gelukkig bestaan er verschillende zwangerschapssporten, zoals zwangerschapsyoga, -fitness, -gymnastiek en –zwemmen. Wandelen en fietsen (op de crosstrainer) is altijd goed. Ook je armen en benen kun je altijd trainen. Deze opgebouwde kracht kun je goed gebruiken bij je bevalling. Daarnaast kun je ook sporten onder begeleiding van een personal trainer, zodat je zeker weet dat je optimaal bezig bent met jouw fysiek en gezondheid, alsook die van jouw baby. Een optie is Personal Fit Club in de regio Den Haag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in