Hoe verleidelijk het ook is om direct van anticonceptie naar conceptie over te gaan, je wilt of moet er misschien toch nog mee wachten. Misschien omdat je eerst nog wat veranderingen in je levensstijl wilt aanbrengen. Welk type anticonceptie je ook gebruikt, zorg ervoor dat je foliumzuur inneemt zodra je zwanger probeert te worden.
Gecombineerde pil
Als je stopt met de gecombineerde pil (gecombineerde orale contraceptiva/COC) kun je het beste stoppen zodra je klaar bent met je complete pillencyclus. Je menstruatie kan binnen 2 tot 4 weken terugkeren of het kan enkele maanden duren. Je zult weer vruchtbaar zijn als je ovuleert, 14 dagen vóór je menstruatie. Maak je geen zorgen als je onmiddellijk na het stoppen met de pil zwanger wordt. Het zal je zwangerschap of je baby niet schaden. Dit geldt ook als je zwanger wordt terwijl je de pil nog steeds gebruikt.
Minipil
Als je de minipil gebruikt (Progestin-Only Pill/POP), kun je daar op elk moment mee stoppen. Net zoals bij de gecombineerde pil zal het je zwangerschap of je baby niet schaden. Dit geldt ook als je zwanger wordt terwijl je de minipil nog steeds gebruikt.
Hormoonimplantaat (implanon)
Het progesteron in je hormoonimplantaat voorkomt dat je eierstokken ovuleren. Het verdikt je baarmoederhalsslijm zodat het sperma niet gemakkelijk in de baarmoederhals kan zwemmen. Dit hormoonimplantaat kun je door de huisarts laten verwijderen en de effecten verdwijnen erg snel.
Prikpil
Er bestaan in Nederland twee soorten prikpillen: De depo-provera en de Sayana. Zodra de prikpil is uitgewerkt, kan het een tijdje duren voordat je weer vruchtbaar wordt.
Spiraal
Je vruchtbaarheid zal terugkeren zodra je je spiraal hebt laten verwijderen. Dit kun je bij je huisarts laten doen.
Anticoneptiepleister
Het kan enkele maanden duren voordat je normale menstruatiecyclus terugkeert als je stopt met het gebruik van de anticonceptiepleister. Maak je geen zorgen als je onmiddellijk na het stoppen met de anticonceptiepleister zwanger wordt. Het zal je zwangerschap of je baby niet schaden.
Anticonceptiestaafje
Je normale vruchtbaarheid zal snel terugkeren nadat je je anticonceptiestaafje hebt laten verwijderen. Als je jonger bent dan 30 jaar, heb je ongeveer 90 procent kans om binnen één jaar zwanger te raken. Om het te laten verwijderen, maak je een afspraak bij je huisarts. Het kan op elk moment worden uitgenomen en je kunt meteen proberen om zwanger te worden.
Sterilisatie
Van alle vormen van anticonceptie is sterilisatie het moeilijkst om te keren. Omkering kan minder succesvol zijn naarmate je ouder wordt. Hoe de sterilisatie is uitgevoerd (en de methode die is gebruikt om deze om te keren), kan ook de kansen op succes beïnvloeden. Als de sterilisatie je eileiders ernstig heeft beschadigd, is de omkering helemaal niet mogelijk.