Vanaf 15 juni 2020 kunnen we weer op vakantie in het buitenland. Gelukkig net voor de zomer. Afgezien van het coronavirus, krijgen we ook vaak de vraag of vliegen tijdens de zwangerschap veilig is. Het is absoluut veilig om tijdens het grootste deel van je zwangerschap te vliegen.
Als dit je eerste baby is, is dit je kans om te genieten van de luxe van rust en hoef je nog niks voor je baby mee te nemen. Voor de komende paar jaar moet je een autozitje, kinderwagen, luiers en speelgoed meenemen waarheen je ook gaat! Volg onze tips voor een ontspannende en veilige vlucht.
Is het veilig om te vliegen tijdens mijn eerste en tweede trimester?
Ja, maar raadpleeg eerst je arts voordat je gaat vliegen als je tijdens je zwangerschap medische problemen hebt gehad, zoals:
- Bloedverlies;
- Suikerziekte;
- Hoge bloeddruk;
- Extreme misselijkheid;
- Een eerdere miskraam;
- Een vorige vroeggeboorte.
Mogelijk vind je je tweede trimester (14 weken tot 27 weken) de beste tijd om te vliegen. Als je ochtendmisselijkheid hebt gehad, zou die nu (hopelijk) voorbij moeten zijn. Bovendien zullen je energieniveaus hoger zijn en zullen je hormonen je een boost geven, zodat je er goed uitziet en je goed voelt.
Is het veilig om te vliegen tijdens mijn derde trimester?
Over het algemeen wel, maar dit hangt ervan af of je tijdens je zwangerschap medische problemen hebt gehad. Raadpleeg altijd eerst je arts. Als je een gezonde zwangerschap hebt gehad, mag je van de meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen tot je 36 weken zwanger bent. Als je in verwachting van een tweeling bent, is dit meestal maximaal 34 weken. Vergeet niet dat dit van toepassing is op het aantal weken zwangerschap op de dag dat je naar huis vliegt en neem contact op met je luchtvaartmaatschappij voordat je boekt. Reisagenten en luchtvaartmaatschappijen zullen niet vragen of je zwanger bent als je je ticket boekt. Maar als ze aan de incheckbalie je mooie ronde buik zien, zullen ze dat zeker wel doen.
Zwangerschapskalender
Vanaf 28 weken zwangerschap heb je een ondertekende brief (zwangerschapsverklaring) nodig van je arts of verloskundige die je uitgerekende datum bevestigt. In deze verklaring moet ook aangeven worden dat je veilig kunt vliegen en dat het zeer onwaarschijnlijk is dat je tijdens de vlucht gaat bevallen. Er wordt niet altijd om een zwangerschapsverklaring gevraagd, maar zorg er wel voor dat je een kopie in je handbagage bewaart voor het geval dat. Controleer de regels van je luchtvaartmaatschappij of reisagent op hun website voordat je een vlucht boekt. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben een vooraf geschreven brief die je kunt afdrukken.
Zal vliegen mijn baby schaden?
Er is geen bewijs dat vliegen schadelijk is voor je ongeboren baby. Het is echter het beste om niet in een klein vliegtuigje te vliegen dat geen cabinedruk heeft. Op grote hoogte is de lucht namelijk aanzienlijk dunner. In een vliegtuig zonder cabinedruk moet je lichaam harder werken om jou en je baby voldoende zuurstof te geven.
Hoe kan ik comfortabel blijven tijdens het vliegen?
Houd je bloed circulerend door zo vaak mogelijk te bewegen. Als je te lang stilzit, kunnen je voeten en enkels opzwellen en je benen verkrampen. Probeer elk uur drie tot vier minuten rond te lopen. Op en neer lopen door het gangpad en enkele eenvoudige rekoefeningen doen, helpen het risico op bloedstolsels (trombose) te voorkomen. Ga zitten of staan, strek eerst je been en buig zacht je voet om je kuitspieren te strekken. Als je zit, draai je enkels en wiebel met je tenen. Rol je schouders in beide richtingen en rol je nek door het oor naar de schouder te laten vallen en langzaam je hoofd heen en weer te rollen. Herhaal alle oefeningen 10 keer.
Neem waar mogelijk plaats aan het gangpad. Het geeft je extra beenruimte en maakt het gemakkelijk om korte wandelingen te maken en sneller naar het toilet te kunnen gaan. Vliegen kan je ook laten uitdrogen omdat de lucht in de cabine heel weinig vocht bevat. Houd een fles water bij je en drink er regelmatig van. Vliegen tijdens de zwangerschap kan het risico op bloedstolsels en spataderen licht verhogen. Draag compressiekousen (vliegsokken). Doe de kousen aan voordat je uit bed komt en houd ze aan tot je na je vlucht naar bed gaat. Als je een zwelling, pijn, gevoeligheid of roodheid in een van je benen opmerkt, vooral aan de achterkant van je onderbeen, moet je medische hulp krijgen. Dit kan een teken zijn van een bloedstolsel.