Samen Zwanger - Volle haardos! Of toch niet

Tijdens de zwangerschap gebeurt het een en ander aan je lichaam. Je hormonen gieren door je lijf. Dit heeft niet alleen een invloed op je emoties, maar ook op je haargroei. Voor de een betekent dit een volle haardos en voor de ander een vol doucheputje.

Volle haardos

Tijdens de zwangerschap hebben sommige zwangere vrouwen een prachtige volle bos haar. Helaas bestaat de mogelijkheid dat haargroei zich ook op ongewenste plekken voordoet. Heb je daar last van dan heb je mogelijk een verhoogd gehalte van het vrouwelijke hormoon oestrogeen in je bloed, waardoor je haar zich in een rustfase bevindt.

Dit betekent dat het haarverlies minimaal is. Op het moment dat je kindje wordt geboren, wordt het gehalte van het hormoon oestrogeen weer normaal en verlies je alle haren die je tijdens de rustfase eigenlijk had moeten verliezen. Raak niet in paniek, je verliest plukken haar. Dit is heel normaal en het duurt 3 maanden tot 1 jaar.

Of toch niet?

Bovenstaande is niet voor iedereen weggelegd. Het is namelijk ook mogelijk dat je haar juist uitvalt door de zwangerschapshormonen. Ook stress, vermoeidheid en de veranderingen die de zwangerschap met zich meebrengt hebben invloed op het haarverlies. Dit betekent natuurlijk niet dat je altijd een kale plek op je hoofd krijgt, want het gebeurt aardig gelijkmatig.

Actie ondernemen

Als je extreme haaruitval hebt en plekken kaal worden, is het aan te raden om naar de dokter te gaan. Hij of zij controleert het bloed om de hormoonhuishouding te analyseren. Als het echt door de hormonen komt, zijn er gelukkig veel acties die je kunt ondernemen:

  • Eet gezond. Kies voor producten die veel zwavel, mineralen of eiwitten bevatten. Je haar wordt hierdoor dikker, sterker en glanzender;
  • Zorg dat je genoeg supplementen binnenkrijgt, zoals vitamine B, Vitamine C, zink en kiezelzuur;
  • Door stress sterft haar af;
  • Draag je haar in een staart (niet te strak). Op deze manier raakt je haar minder beschadigd;
  • Was je haar met een conditioner. Na het wassen kun je makkelijker met de borstel door je haar, waardoor je minder haren uit je hoofd trekt;
  • Pas op voor warmte. Stijltangen, föhns, krultangen en heet water hebben een moordend effect op je haar. Door de warmte wordt je haar erg droog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in