Samen Zwanger - Voor aanstaande vaders Direct na de geboorte

De eerste paar momenten dat je vader bent, kun je je uitgeput en wazig voelen. Dit zijn 9 tips om je te helpen het beste uit de kostbare tijd met je pasgeboren baby te halen.

Een knuffel en een kus

Geef je partner een enorme knuffel en een kus. Hoe het ook voor haar was, het moment van geboorte is bijzonder en vaak erg emotioneel. Vertel haar hoe fantastisch ze is. Een kus en een knuffel kunnen boekdelen spreken

Houd je baby in de gaten

Je bent waarschijnlijk in een betere positie om te zien hoe je baby er net na de geboorte uit ziet. Ook kun je de tests bekijken die door je verloskundige of arts worden uitgevoerd. Je partner kan je dit later vragen – misschien dagen, weken of zelfs jaren later. Neem het allemaal in je op zodat je het haar kunt vertellen.

Knip de navelstreng door

Knip de navelstreng van je baby door (als je dat wilt). Je verloskundige zal je laten zien waar je moet knippen, zodra ze de streng heeft afgeklemd.

Maak foto’s of film het

Geef je partner een moment om zich daarop voor te bereiden, als ze dat wil. Misschien wil ze dat je haar gezicht met een doek afveegt en haar haren borstelt voordat je een foto maakt. Het laatste wat ze wil is een filmpje van je mooie pasgeboren baby terwijl ze wordt gehecht of op het toilet zit.

Knuffel je baby

Als je partner een knuffel heeft gehad, ben je waarschijnlijk de volgende, vooral als je partner hechtingen heeft of een keizersnede heeft gehad. Dit kan de eerste keer zijn dat je een pasgeboren baby vasthoudt, dus het is normaal dat je niet zeker weet hoe je het moet doen. Draag een shirt of blouse met knoopjes die je open kunt doen, zodat je baby huid-op-huidcontact met je kan hebben. Dit is vooral waardevol als je je baby binnen een uur na zijn geboorte knuffelt.

Kleed je baby aan

Je verloskundige kan je helpen om je baby aan te kleden als je haar hulp nodig hebt. Daarna kun je de baby aan je partner geven, zodat hij zijn eerste borstvoeding kan krijgen.

Help je partner

Ze heeft je hulp nodig om naar het toilet te lopen. Of misschien wil ze dat je wat doekjes, een schone broek of een kraamkussen brengt. Zorg ervoor dat je weet waar je deze dingen hebt neergelegd;

Bel familie en vrienden

Bel naaste familieleden en vrienden. Is het 3 uur s’ nachts, dan kun je beter wachten totdat het ochtend is.

Help je partner om zich te vestigen

Of je nu thuis bent, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis, zorg dat ze zich comfortabel voelt en alles onder handbereik heeft, inclusief:

  • Een drankje en een hapje;
  • Haar telefoon of tablet;
  • Een inbakerdoek of -zak voor je baby;
  • Toiletartikelen, zoals lippenbalsem;
  • Veel kussens.

Als je baby is geboren met een keizersnede, is het mogelijk dat je partner een aantal dagen in het ziekenhuis moet blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in