Dat borstvoeding geven het beste is voor je baby weten de meeste (aanstaande) moeders wel. Maar waarom is dat nu precies het beste en heeft het geven van borstvoeding ook voordelen voor de moeder?

Antistoffen

Wanneer je baby geboren wordt produceren je borsten eerst colostrum. Dit is de eerste, geconcentreerde melk, boordevol met antistoffen. Je baby is daardoor minder vatbaar voor ziekteverwekkers waarmee hij toch onbedoeld in aanraking kan komen. Daarnaast zorgt borstvoeding voor een betere ontwikkeling van het immuunsysteem van je baby.

Maar borstvoeding helpt ook als je baby toch eens verkouden wordt. Door jullie intensieve contact kom jezelf namelijk ook in aanraking met deze ziekteverwekker. Jouw immuunsysteem gaat dan aan de slag om antistoffen aan te maken. Om jezelf beter te maken, maar ook door via de borstvoeding bij je baby terecht te komen. Zo help je je kleintje er weer snel bovenop.

Na een dag of 3 zie je vaak dat je borsten rijpe moedermelk gaan maken. Je borsten maken dan grotere hoeveelheden melk aan en je kunt wat last krijgen van stuwing. Ook deze melk zit onder andere vol antistoffen, (meervoudig onverzadigde) vetten, vitamines, koolhydraten  en eiwitten. Alles wat je baby nodig heeft om goed te groeien en zich te ontwikkelen.

Darmen en hersenen

De meervoudig onverzadigde vetten (gezonde vetten) zijn nodig voor o.a. de groei en de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Bij de geboorte hebben de hersenen van je baby 25% van het gewicht van die van een volwassene. Rond de eerste verjaardag is dat al 85%. Er zijn dus veel bouwstoffen nodig voor deze groei. En daar blinkt borstvoeding in uit. Om die reden is het eten van vette vis ook aan te raden tijdens je zwangerschap en borstvoeding.

Opbouw darmflora

De samenstelling van borstvoeding draagt bij aan de ontwikkeling en instandhouding van een goede darmflora. Gunstige bacteriën groeien namelijk door bepaalde voedingsstoffen in de borstvoeding. Terwijl andere stoffen (o.a. lactoferrine) in borstvoeding ervoor zorgen dat minder goede darmbacteriën (o.a. E. coli ) worden geweerd. Daarnaast is borstvoeding makkelijker verteerbaar voor de darmen van je baby.

Aan de borst

Baby’s gaan van nature op zoek naar de borst en happen aan. Dat komt doordat ze worden geboren met allerlei verschillende reflexen die hen hierbij helpen. En jij kunt je baby zelf helpen door hem goed vast te houden en naar de borst te brengen. Een borstvoedingscursus of de kraamverzorgster kan je leren hoe je dit doet.

Dat borstvoeding natuurlijk is wil niet zeggen dat het altijd vanzelf gaat. Het geven van borstvoeding is iets waar jij en je baby beter in worden als je het meer oefent. En mocht je tegen problemen aanlopen dan is het een goed idee contact op te nemen met je verloskundige of een lactatiekundige voor advies.

Drinken aan de borst bevredigt de zuigreflex van de baby en zijn behoefte vastgehouden te worden. Het drinken zorgt bij moeder en baby voor de aanmaak van oxytocine, het knuffelhormoon. Dat draagt weer bij aan de hechting tussen moeder en kind. Ook worden moeder en baby er rustig van en helpt het bij het reguleren van stress. Daardoor is het ook een bron van troost voor je baby. Huid op huid contact werkt ook op deze manier en heeft vele voordelen.

Moeder

Ook voor moeders zelf heeft het geven van borstvoeding voordelen. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat je makkelijker terug bent op je oude gewicht. Voor het geven van borstvoeding kun je ongeveer 500 calorieën rekenen.

Daarnaast heeft het een positief effect op je eigen gezondheid. Je hebt onder andere minder kans op het krijgen van borstkanker als je borstvoeding hebt gegeven. De percentages liggen tussen de 25-43%. De kans wordt daarnaast minder naarmate je langer voedt en bij een groter aantal kinderen.

Naast je baby voeden is borstvoeding geven dus nog zo veel meer.

Bron: Borstvoedingorganisatie La Leche League en Borstvoeding.com
Auteur: Loes Huissen, verloskundige, lactatiekundige IBCLC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in