De eerste keer dat je baby schopt in je buik vind je waarschijnlijk geweldig – yes, eindelijk kun je ‘m voelen! Dat is toch net wat echter dan dat witte propje op de echo (hoewel dat natuurlijk ook al heel leuk is). Maar eh, waarom doet ‘ie het eigenlijk? Nieuw onderzoek heeft misschien een verklaring.
Onderzoekers van het University College Londen keken naar het brein van 19 pasgeboren baby’s, die ook met hun beentjes schopten tijdens de REM-slaap. Wat bleek: op die momenten waren de hersendelen actief die gaan over het bewegen ervan. Als een baby zijn rechterhand bewoog, lichtte het hersendeel op dat dus ging over controle van die hand. Dat gebeurde vooral sterk bij te vroeg geboren baby’s, die eigenlijk nog in de baarmoeder hoorden te zitten.
Baby schopt om zijn eigen lichaam te verkennen
Met andere woorden, het zou best eens kunnen dat baby’s in het derde trimester schoppen om uit te vinden welk lichaamsdeel waar zit en wat ze daarmee kunnen doen. Weten zij veel dat handen anders zijn dan tenen. Schoppen zou zelfs helpen met de groei van de hersendelen die gericht zijn op zintuiglijke waarneming. Oftewel: onmisbaar.
LEES OOK: Zo voelt het wanneer de baby in je buik beweegt
Uit eerder onderzoek bleek ook al een voordeel van het schoppen tegen jouw arme baarmoederwand: het zou goed zijn voor de ontwikkeling van de spieren, botten en gewrichten.
Schoppen in de slaap
Wil je deze ontwikkelingen stimuleren? De kans is groot dat je kleintje nog regelmatig met zijn beentjes schopt als ‘ie al geboren is. Het helpt als ‘ie in dat geval niet in de lucht trapt, maar daadwerkelijk iets voelt – stop hem daarom bijvoorbeeld goed in in zijn bedje. Probeer ‘m ook zo min mogelijk te storen in zijn slaap. Let him kick some ass!
Bron: Mamaenzo.nl