Samen Zwanger - RUG onderzoekt waarom zwangere vrouwen geen kinkhoestprik nemen

Slechts een minderheid van de zwangere vrouwen weet dat ze een prik kunnen krijgen om kinkhoest bij hun baby te voorkomen. En de meeste zwangere vrouwen geloven ook nog dat de vaccinatie helemaal niet werkt.

Dat is een eerste voorlopige uitkomst uit een onderzoek van vier geneeskundestudenten aan de Rijksuniversiteit Groningen naar de zogeheten maternale kinkhoestvaccinatie. Samen met de GGD zoeken de onderzoekers zwangere vrouwen in het Noorden om deel te nemen aan het onderzoek.

Honderd ziekenhuisopnames

De Gezondheidsraad adviseerde twee jaar geleden om zwangere vrouwen in te enten tegen kinkhoest. Pasgeboren baby’s zijn nog niet beschermd tegen deze ziekte. Ze kunnen er wel afweer tegen opbouwen als hun moeder tijdens de zwangerschap een vaccin krijgt. Dat zou volgens de Gezondheidsraad jaarlijks meer dan honderd ziekenhuisopnames van baby’s kunnen voorkomen. Na het advies van de Gezondheidsraad heeft het ministerie van volksgezondheid nog geen besluit genomen over landelijke invoering van de prik.

Prik kost veertig euro

Zwangere vrouwen kunnen hem wel krijgen, maar moeten hem zelf betalen. Dat kost tegen de veertig euro. Maar doordat er geen besluit is genomen door het ministerie wordt er door verloskundigen en gynaecologen ook nauwelijks voorlichting over de prik gegeven.

Effect volgens vrouwen niet veilig

,,We hebben onze eerste gegevens nog niet allemaal geanalyseerd, maar we zien tot nu toe dat van de zwangere vrouwen in de omgeving van Groningen slechts 28 procent iets gehoord heeft over dit vaccin en dat veel vrouwen ook verwachten dat het effect van het vaccin niet veilig en effectief is’’, zegt Anouk van de Kuit, een van de vier onderzoekers.

Ieder jaar enkele sterfgevallen

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte waartegen de jongste kinderen, tot drie maanden, nog geen weerstand hebben opgebouwd. Vanaf de leeftijd van drie maanden krijgen baby’s wel een prik aangeboden tegen de kinkhoest. Maar pas als ze drie van die prikken hebben gehad, tegen de leeftijd van elf maanden, bieden die prikken bescherming. Kinderartsen maken zich er zorgen over dat er daardoor ieder jaar nog enkele kinderen beneden die leeftijd aan kinkhoest overlijden. Dat zou volgens hen niet nodig zijn als de meeste zwangere vrouwen worden ingeënt. In landen als Groot-Brittannië, België, de Verenigde Staten, Argentinië en Nieuw-Zeeland gebeurt dat al.

Bron: Dagblad van het Noorden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in