Week 17

0
548

[metaslider id=581]

Hoe je baby groeit

Het is week 17 van jouw zwangerschap. Het skelet van je baby verandert van zacht kraakbeen in bot en de navelstreng (zijn levenslijn naar de placenta) wordt dikker en sterker. Je baby weegt nu ongeveer 140 gram en is ongeveer 18 centimeter. Je baby kan zijn gewrichten bewegen en zijn zweetklieren beginnen zich te ontwikkelen.

Hoe je leven verandert

Begin je een beetje uit balans te raken? Naarmate je buik groeit, verandert je zwaartepunt, dus kun je af en toe een beetje onstabiel op je voeten staan. Probeer situaties met een hoog valrisico te vermijden, want een stomp buiktrauma kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby.

Je merkt misschien ook dat je ogen droger worden. Als je het dragen van je contactlenzen ongemakkelijk vindt worden, probeer ze dan korter te dragen. Heb je nog steeds last? Ga dan over op een bril tot na je bevalling.

Meer informatie over: Dromen tijdens de zwangerschap

Heel interessant is dat je tijdens het tweede en derde trimester minder slaaptijd doorbrengt in de REM-slaap (rapid eye movement), de cyclus waarin de meeste dromen voorkomen. Toch heb je frequente en levendige droomherinneringen. Hoe is dit dan mogelijk?

Je onderbreekt een cyclus vol dromen als je bijvoorbeeld wakker wordt om te plassen, last hebt van maagzuur, krampen in de benen hebt of in een comfortabeler positie wilt gaan liggen. Wakker worden tijdens de REM-slaap zorgt ervoor dat je je dromen beter kunt onthouden. Ook kan het zo zijn dat de dromen heel levendig lijken, omdat een zwangerschap een emotionele achtbaan is – van vreugde tot angst.

Babynamen lijst

Als je op zoek bent naar een mooie naam voor je baby, bekijk en maak dan de verschillende babynamen inspiratielijsten op het internet. Vervolgens kun je samen met je partner een lijst met 10 babynamen maken die jullie leuk vinden. Of jullie maken apart van elkaar een lijst met 10 babynamen die jij en je partner leuk vinden. Wissel de lijsten met elkaar uit en zet een kruisje bij de namen die je echt niet leuk vindt. Hierna heb je een lijstje met namen waar je allebei mee kunt leven. Leg elkaar ook uit waarom je bepaalde namen leuk of niet leuk vindt. Veel koppels hebben zelf een aantal basisregels, zoals geen namen voor voormalige vriendjes of vriendinnetjes en geen namen die ooit zijn gebruikt voor huisdieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in