Elke vrouw is verschillend en elk lichaam reageert nu eenmaal anders op zwanger zijn. Hoewel dat in de basis klopt wil dat niet zeggen dat je er zelf niet het nodige aan kunt doen om er goed uit te zien tijdens je zwangerschap en na de geboorte.
Neem alleen al de verschillen in hoe de buik van zwangere vrouwen zich ontwikkelt. De een toont al snel een grotere omvang en bij de ander is pas veel later te zien dat er een kindje op komst is. Waar zit ‘m dat in? Om te beginnen groeit je buik niet alleen door je baby, maar ook door vruchtwater en omdat je vet opslaat. Ook kunnen al of niet strakke buikspieren, de stand van je bekken, de hoeveelheid vruchtwater, de vorm van de baarmoeder en je gewicht van invloed zijn. Verder kun je ‘hoog’ of ‘laag’ dragen en een smalle of brede buik hebben.
Aankomen
Veel verschillen dus die beter zichtbaar worden naarmate je langer in verwachting bent. Vuistregel is dat je vanaf ongeveer de 11e week van je zwangerschap kunt gaan zien dat je zwanger bent en dat vanaf de 18e week je kleding strakker gaat zitten. Dat is ook het moment dat je buik sneller en zichtbaarder begint te groeien omdat je meer aankomt; al snel zo’n halve kilo per week. Vlak voor de geboorte is je buik op z’n grootst. Logisch, want tijdens de zwangerschap ben je tussen de 12 tot circa 18 kilo aangekomen.
Gevoeliger
Naast je buik veranderen ook je heupen en borsten. Ze worden ronder, je borsten worden gevoeliger en de kleur van je tepels verandert. Ook kun je steken in je borsten voelen omdat ze erop worden voorbereid om straks melk te geven. Je borsten worden zwaarder, aderen worden zichtbaar en je tepels gaan vooruit staan. Draag dus een ondersteunende beha, het beste is een ‘meegroei-beha’. Douche regelmatig met afwisselend warm en koud water om je huid stevig te houden en gebruik crème om je borsten en je buik mee te verzorgen.
Luister naar je body
Beweeg je veel? Ga daar dan zeker mee door! Door sport verminderen kwaaltjes en ongemak en je hebt er voordeel van bij de bevalling. Overdrijf het echter niet en luister naar je body. Ben je niet zo’n sportief type, probeer dan in elk geval om meer te bewegen. Ga iets doen waarbij je je lekker voelt en bouw het rustig op. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om in beter vorm te komen en te blijven. Ook na de bevalling.
ZwangerFit®
ZwangerFit®, bedacht door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek, is een combinatie van zwangerschapsbegeleiding en verantwoorde toepassingen uit de aerobic- en fitnesswereld. De trainingen staan onder leiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut en je kunt er op heel veel plaatsen in Nederland aan meedoen. Raadpleeg het internet voor een adres bij jou in de buurt. Vanaf de 12e week van je zwangerschap ben je welkom. Op tijd aanmelden is een aanrader.