Samen Zwanger - Zwangere Lotte roept op tot stoppen met bodyshamen

Als je zwanger bent, krijg je een dikke buik. Per vrouw verschilt hoe dik, maar dikker wordt-ie sowieso. Zwangere vrouwen zijn er vaak trots op en zitten niet te wachten op vervelende opmerkingen van anderen over de groei van hun buik. Lotte Gerritse (27) was het zelfs zo zat, dat ze een open brief publiceerde.

Lotte is, zoals eigenlijk elke zwangere vrouw, trots op haar buik. In Vrouw schrijft ze hoe ze op een roze wolk zat, maar daar keihard afdonderde omdat er ineens commentaar op haar buik kwam. “Iemand constateerde na een schuine blik op mijn buik dat ik toch zeker bijna met verlof zou gaan. Toen ik vertelde dat ik nog zeker acht weken moest werken, trok ze haar wenkbrauwen op en zei: ‘Oh, dat wordt wel een gigantische buik dan'”, schrijft ze. Een ander vroeg of het al bijna ’tijd was om te werpen’.

Onzeker

Onzeker werd Lotte ervan en verdrietig. Ineens vond ze zichzelf – nu 28 weken zwanger – terug voor de spiegel en vroeg zich af of ze misschien haar buik moest verbergen. “Ik overwoog wijde kleren te gaan dragen. Maar meteen daarna dacht ik: doe normaal mens, je bent zwanger, die buik hoort”, zegt ze tegen EditieNL.

Op Instagram deelde ze haar frustraties en nu ook in een open brief in Vrouw. Ze vond het belachelijk dat mensen haar bekritiseerden in wat voor haar één van de mooiste periodes van haar leven zou moeten zijn. “Ik werd steeds onzekerder, terwijl ik juist zo blij was dat het eindelijk goed te zien was.”

Stop met bodyshamen

Dus deed ze een oproep, aan vooral de vrouwen die zich kritisch tegen haar uitlieten: “Dames, zullen we die zure opmerkingen lekker voor ons houden en er mee stoppen om zwangeren te bodyshamen en naar beneden te halen?”

Het verhaal maakt was los, in reacties schrijven vrouwen het verhaal van Lotte te herkennen, anderen zeggen juist dat ze zich aanstelt en haar schouders erover moet ophalen. “Dat het ook door de hormonen zou kunnen komen, zei iemand. Dat was nog helemaal niet in me opgekomen, maar dat zou kunnen natuurlijk.”

Toch gaat het Lotte daar niet om. “Mensen mogen eigenlijk gewoon geen oordeel over anderen hebben, over hoe iemand eruitziet.”

#Fitgirl

Voordat Lotte zwanger raakte, wilde ze een #fitgirl zijn. “Ik was niet heel extreem met uiterlijk bezig, maar die onzekerheid over dikker worden was er toen wel.” Daarom is het nu des te wranger dat anderen opmerkingen maken. “Ik ben zwanger, dik zijn hoort, ik heb dat zelf helemaal geaccepteerd. Die opmerkingen komen dan hard aan.”

Haar vriend zegt dat ze haar schouders erover op moet halen, ze mag reacties onder haar verhaal van hem ook niet meer lezen. “De nare dingen blijven op de een of andere manier langer hangen. Dat komt ook deels voort uit mijn eigen onzekerheid, want dat heb ik altijd al een beetje gehad.”

Nu ze haar zegje gedaan heeft, wil Lotte vooruitkijken. “Ik ga genieten van mijn buik en mijn zwangerschap.”

Niet de enige

Lotte is zeker niet de enige zwangere vrouw die te maken krijgt met vervelende opmerkingen over haar buik. Verloskundige Tamana Zamani: “Zwangeren krijgen ongewild heel veel opmerkingen over zich heen.” En de opmerkingen over de grote van de buik slaan volgens haar nergens op. “’s Ochtends en ’s avonds kan het al enorm verschillen.”

“Je kunt uitwendig niet zeggen hoe lang iemand zwanger is. Dat verschilt per vrouw, per zwangerschap, hoeveelste kind het is, de positie van de kind in je buik”, legt Zamani uit. Zelfs verloskundigen en gynaecologen kunnen het nooit uitwendig zien, pas als ze het voelen.

Niet kwaad bedoeld

Omdat zwangere vrouwen al heel beschermend zijn over hun buik, zijn ze onzeker. “Ze willen dat alles goed gaat. Als je dan opmerkingen krijgt, raakt je dat. Gedachten als ‘ik moet nog 8 weken, gaat het nog meer groeien, is dit wel normaal?’ gaan dan door ze heen.” Zamani vertelt dat verloskundigen regelmatig vrouwen moeten geruststellen.

Overigens denkt Zamani dat mensen het niet verkeerd bedoelen als ze zo’n opmerking maken, maar niet stilstaan bij het effect. “Voor vrouwen is gewicht altijd een gevoelige kwestie.” Ze raadt mensen aan om open vragen te stellen aan vrouwen.

No go

De buik aanraken is een absolute no go. “Zelfs vreemden doen dat, vooral oudjes, alsof dat nu ineens mag. Dat is de grootste schrik van zwangere vrouwen.

Bron: RTL Nieuws, EditieNL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in