Samen Zwanger - Zwangere Roos kreeg geen vast contract 'Kom voor jezelf op, vrouwen!'

Klachten over zwangerschapsdiscriminatie stromen binnen bij een nieuw meldpunt. Ook Roos Berkenbosch (24) kreeg daarmee te maken. Vorig jaar werd ze door het College van de Rechten van de Mens in het gelijk gesteld. “We zullen je niet missen, voor jou tien anderen, kreeg ik van mijn werkgever te horen.”

Ze zou na drie tijdelijke overeenkomsten een vast contract krijgen van haar werkgever. Maar deze belofte was opeens van de baan toen ze vertelde dat ze zwanger was. Roos was met stomheid geslagen.

“Ik zette mij in voor het bedrijf en deed mijn werk heel goed. Ik begeleidde zelfs nieuwe mensen en dan krijg je opeens dit.” Ze besloot niet over zich heen te laten lopen en vroeg advies aan het Meldpunt Discriminatie Groningen.

Discriminatie

Twee jaar, en tal van documenten later, heeft het College voor de Rechten van de Mens nu geoordeeld dat er inderdaad sprake is geweest van discriminatie. En discriminatie wegens zwangerschap, een kinderwens of moederschap is verboden, zo stellen de gelijkebehandelingswetgeving en diverse mensenrechtenverdragen.

Roos noemt de hele gang van zaken ‘niet leuk’ maar zegt: “Ik moest opkomen voor mijzelf en voor al die andere vrouwen die dit ook is overkomen en kán overkomen.” Volgens het College voor de Rechten van de Mens heeft 43 procent van de vrouwen op de arbeidsmarkt te maken gehad met mogelijke discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap.

Webhelp, een internationale onderneming met 35.000 werknemers, zou er om bekend staan dat zwangere vrouwen geen contract krijgen. Een oud-collega zegt in een getuigenverklaring dat zij zelf het advies had gekregen om haar zwangerschap voor zich te houden totdat haar jaarcontract was getekend.

Steun

Volgens Webhelp zou Roos geen nieuwe overeenkomst of contract krijgen, omdat het bedrijf in de zomer minder personeel nodig zou hebben. “Wij hebben naar eer en geweten en volgens de wet gehandeld en betreuren de uitspraak”, aldus woordvoerder Helma Klompenhouwer.

Of Roos, zoals haar oud-leidinggevende heeft verklaard, op de kandidatenlijst stond voor een vaste aanstelling kan ze niet zeggen. “Wij gaan zorgvuldig naar de veroordeling kijken en kunnen verder niet inhoudelijk reageren.”

Maatregelen

Het College voor de Rechten van de Mens roept vrouwen nu op zoveel mogelijk meldingen te doen. Hoewel een oordeel geen consequenties heeft voor werkgevers, noemt woordvoerder Marysha Molthoff het wel ‘heel belangrijk’. “Bedrijven nemen meestal maatregelen na een veroordeling en zijn natuurlijk niet blij als hun naam in verband wordt gebracht met discriminatie.”

Ze is blij dat het kabinet eind vorige maand met een actieplan tegen zwangerschapsdiscriminatie kwam. “Er wordt ingezet op meer kennis, handhaving en bewustwording bij vrouwen.” Dit laatste is tevens haar grootste punt van kritiek. “Het gaat vooral over vrouwen inlichten, maar hoe zit het met de verantwoordelijkheid van werkgevers?”

Roos hoopt dat het kabinet vooral de mentaliteit van werkgevers kan veranderen. “Vrouwen moeten daarnaast echt opkomen voor zichzelf. We moeten met z’n allen laten zien dat wat er nu gebeurt niet normaal is.” Van haar voormalig werknemer heeft ze niets meer gehoord: geen sorry, geen bloemetje.

Zwangerschapsdiscriminatie in cijfers:

  • Jaarlijks hebben 50.000 vrouwen in Nederland ervaringen die wijzen op zwangerschapsdiscriminatie.
  • In 2016 kreeg het College voor de Rechten van de Mens 51 verzoeken binnen om een veroordeling.
  • Het kwam tot 21 uitspraken, in de rest van de gevallen is er geschikt.
  • 75 procent van de bedrijven neemt volgens het college maatregelen na een uitspraak die variëren van ‘een bloemetje’ tot, meestal, structurele veranderingen.

Bron: College voor de Rechten van de Mens, RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in