Samen Zwanger - Zwangerschapsdepressie De behandeling

Depressie is een soort stemmingsstoornis die gevoelens van verdriet en hopeloosheid veroorzaakt. Het is normaal om af en toe van streek te zijn, maar als je depressief bent, kunnen deze gevoelens weken tot zelfs maanden aanhouden. Depressie kan elk aspect van je leven beïnvloeden, van hoe je denkt en handelt tot hoe je eet en slaapt.

Zelfs als een vrouw een depressie onder controle heeft, kunnen de hormonale veranderingen in haar lichaam tijdens de zwangerschap tot een terugval leiden. Het is gebruikelijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap de eerste tekenen van een postpartum depressie (PPD) ontwikkelen. Het hebben van een depressie is heel zwaar, vooral tijdens de zwangerschap. De zwangerschap zou een mooie en leuke tijd moeten zijn, dus het kan moeilijk zijn om het toe te geven als je je  depressief voelt.

Maatregelen

Als je tijdens de zwangerschap denkt dat je depressief bent, moet je met je huisarts praten. Depressie is een van de meest voorkomende zwangerschapscomplicaties. Tijdens je prenatale bezoeken vraagt je arts naar je humeur en hoe je je voelt. Als de behandelaar dit niet doet, voel je dan vrij om het ter sprake te brengen.

Praten over geestelijke gezondheidsproblemen kan erg lastig zijn, hierbij is het gemakkelijk om te denken dat jij niet de enige bent die zich zo voelt. Je arts ziet waarschijnlijk veel andere vrouwen die dezelfde situatie meemaken. Onthoud dat hij er is om je te helpen en niet om te oordelen. Je komt al dichterbij een herstel als je alleen al praat.

Behandeling zwangerschapsdepressie

Er bestaan verschillende behandelingen om een depressie te beheersen. Dit kan met psychotherapie en/of medicatie. Het is normaal om je zorgen te maken over het nemen van medicijnen, terwijl je zwanger bent. Je arts zal de voordelen en risico’s van de medicatie voor jou en je baby afwegen en uitleggen, zodat je een weloverwogen beslissing over je behandeling kunt nemen.

Als je voor de zwangerschap al medicatie had voor een depressie of een andere mentale gezondheidstoestand, mag je niet zomaar stoppen. Plotseling stoppen kan riskant voor jou en je baby zijn. Overleg dit dus eerst met je arts. De grootste zorg bij het stoppen van de behandeling is dat je depressie erger kan worden. Bovendien kan een onbehandelde depressie ervoor zorgen dat je niet voldoende aankomt tijdens de zwangerschap en/of dat de binding met je baby (na de geboorte) niet zo goed gaat.

Als je je erg slecht voelt, kun je ook geen zin meer hebben in de prenatale afspraken en dat betekent dat je niet de zorg krijgt die jij en je baby nodig hebben. Dit kan het begin van een neerwaartse spiraal zijn. Daarom is het zo belangrijk om hulp te zoeken, hoe moeilijk dat ook is.

Invloed op je baby

Er is niet veel kwalitatief onderzoek gedaan over hoe depressies baby’s kunnen beïnvloeden. Het is namelijk erg moeilijk om de effecten van een depressie te onderscheiden van de bijwerkingen van de antidepressiva die vrouwen tijdens de zwangerschap nemen. Als de depressie niet wordt behandeld, is er een hogere kans dat de baby te vroeg wordt geboren of een laag geboortegewicht heeft. Uit onderzoek is gebleken dat deze baby’s, van vrouwen met een depressie, eerder geïrriteerd zijn en mogelijk meer huilen.

De risico’s die gepaard gaan met het nemen van een antidepressivum zijn klein en variëren afhankelijk van het medicijn, de dosis en hoe lang je het inneemt. Potentieel schadelijke bijwerkingen van antidepressiva zijn onder andere:

  • Vroeggeboorte;
  • Hoge bloeddruk in de longen van je baby.

Bij de geboorte heeft je baby waarschijnlijk last van ontwenningsverschijnselen door de antidepressiva. Dit is waarschijnlijk mild en kan van korte duur zijn, maar het kan gepaard gaan met ademhalingsproblemen, zenuwachtigheid en prikkelbaarheid, een laag bloedsuikergehalte of problemen bij het voeden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in