Tijdens de zwangerschap wordt de pigmentproductie verhoogd. Hierdoor kunnen pigmentvlekken op het voorhoofd, de huid over de jukbeenderen, de kin en de bovenlip ontstaan. Dit wordt het zwangerschapsmasker (melasma) genoemd. Het is in principe een bruine verkleuring van het gezicht en soms ook de nek.
Oorzaak
Niet iedere zwangere vrouw krijgt een zwangerschapsmasker. Als je een donkere huid hebt, is de kans wèl groter. Zo’n pigmentvlek ontstaat door zwangerschapshormonen. Deze kunnen je huid tijdens de zwangerschap veranderen; de huid kan bijvoorbeeld vetter of droger worden. Deze aandoening komt vooral voor vanaf het tweede of derde trimester. Als je aanleg hebt voor een zwangerschapsmasker, kun je de zon beter vermijden of een goede zonnebrand gebruiken. De zonnebank is natuurlijk een absolute no-go.
Verdwijnt het masker?
Maak je maar niet dik, de vlekken verdwijnen bij de meeste vrouwen na de zwangerschap en kunnen in elk geval geen kwaad. Dit duurt ongeveer 3 maanden. In sommige gevallen blijven de vlekken licht zichtbaar. Na de zwangerschap kun je kiezen voor de volgende behandelingen:
Crèmes met hydrochinon
Dit kun je behandelen met speciale crèmes met hydrochinon. Deze crème breng je regelmatig aan, waardoor de huid wordt gebleekt. Wees voorzichtig! De huid kan bij onvoorzichtig gebruik teveel opbleken.
Lasertherapie
Ook een speciale lasertherapie, bijvoorbeeld de robijnlaser, kan pigmentvlekken verwijderen.
Let op: blijf je gezicht insmeren met een goede zonnebrand, want bij blootstelling aan zonlicht kan de pigmentatie weer terugkomen.