Als je baby de hele nacht slaapt (5 of 6 uur aan één stuk), ben je een van de gelukkigen. De meeste baby’s van 2 maanden oud worden nog steeds ’s nachts wakker, hoewel velen nu langer kunnen slapen en wakker blijven. Je baby heeft waarschijnlijk twee tot vier lange slaapperioden en 14 tot 16 uur totale slaaptijd in 24 uur.
Kinderopvang
In een kinderdagverblijf (of crèche) kan jullie kindje al vanaf circa 6 weken terecht en daar blijven tot hij of zij vier jaar is en naar de basisschool gaat. Kinderdagverblijven zijn meestal 52 weken per jaar, 5 dagen per week en van half 8 ’s morgens tot half 7 ’s avonds geopend. Afwijkingen daarop zijn in overleg soms mogelijk. N.B.: verzeker je er altijd van dat het kinderdagverblijf of de crèche in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) geregistreerd staat om mogelijk recht te hebben op kinderopvangtoeslag.
Hebben jullie besloten dat je kindje naar een kinderdagverblijf gaat, ga dan niet over één nacht ijs. Maak een lijstje van adressen in de nabije omgeving en ga ernaar toe om kennis te maken en rond te kijken. Zaken als de ruimtes en de sfeer, de hygiëne, voorzieningen en veiligheid, het eten en drinken en bijvoorbeeld ook of er met de kinderen naar buiten wordt gegaan zijn belangrijke keuzeaspecten. Hetzelfde geldt voor de denkwijze en filosofie van het kinderdagverblijf en de mensen die er werken. Denk er ook aan dat je op tijd met je oriëntatie begint. En dat je ook op tijd inschrijft. Dat kan al vanaf het moment dat je zwanger bent. Zeker bij populaire adressen kun je al gauw te laat zijn en kom je op een wachtlijst. Hetzelfde geldt voor de drukste dagen, meestal zijn dat de maandag, dinsdag en donderdag.
Meer informatie over: Reflux
Reflux komt veel voor bij baby’s. Reflux is wanneer voedsel en zuur van de maag terug in de slokdarm gaan. Dit is een normale en meestal onschuldige kwaal. Veel baby’s spugen dagelijks. Het veroorzaakt geen symptomen en het heeft een korte duur. Maar als je baby gedurende de dag grote hoeveelheden melk opboert of meer dan een paar keer per dag overgeeft, is er sprake van gastro-esofagaal reflux (GERD). Zorg er dus voor dat je eventuele reflux-symptomen aan je arts meldt.
Reflux wordt o.a. door een zwakke sluitspier veroorzaakt – de spierklep die de slokdarm met de maag verbindt. Hierdoor blijft het voedsel niet in de maag waar het thuishoort. Het inslikken van te veel lucht en overvoeding kan ook bijdragen aan reflux. In de meeste gevallen hebben baby’s na hun 1e verjaardag geen last meer van reflux, omdat hun sluitspier versterkt.
Als je baby flesvoeding krijgt, kan de arts voorstellen om over te schakelen op een soja-gebaseerde of hypoallergene formule. Ook wordt geadviseerd om kleinere en frequentere voedingen uit te proberen om te voorkomen dat de maag van je baby te veel of te vaak wordt gevuld. Voor meer en handige tips kun je contact opnemen met je arts.