Samen Zwanger_8 maanden oud_week 1

De nieuwe mobiliteit van je baby betekent dat hij nu het land van hobbels en watervallen betreedt. Dit is een onvermijdelijk deel van de kindertijd, en hoewel je hart af en toe een paar slagen kan overslaan, probeer dan te genieten van het kijken hoe je baby zijn omgeving verkent en zijn grenzen ontdekt.

Door je aangeboren verlangen om je baby te beschermen te beperken, kan hij groeien en leren. Doe er echter alles aan om je huis babyveilig te maken. Een goede manier om dit te doen, is door naar zijn niveau te gaan om de mogelijke gevarenzones te vinden. Zorg ervoor dat meubels aan de muren die kunnen kantelen (boekenkasten, ladekasten) en televisies met veiligheidsriemen aan de muren zijn bevestigd.

Koppeltijd

Veel nieuwe ouders merken een verandering in hun relatie met elkaar op. Als dit negatief uitvalt, komt dat door het feit dat één partner vaak de dupe is van de dagelijkse aanpassingen. Het erkennen van deze gevoelens (eerst bij jezelf en vervolgens bij je partner) is de eerste stap om er iets aan te doen. Laat je partner weten dat je hem of haar mist. Hij of zij zal opgelucht zijn dat je het ter sprake brengt.

Maak een specifiek plan om meer tijd met elkaar door te brengen. Zoek uit wat je het meest mist aan het samen zijn en maak van het terugwinnen van die ervaringen een prioriteit. Plan tijd om samen door te brengen, of het nu een wekelijkse date-avond of een ander speciaal ritueel is. Leg de focus van de gesprekken meer naar jullie toe in plaats van naar je baby of huishouden. Evalueer opnieuw manieren om kinderopvang en het huishouden op te splitsen. Dit zal niet alleen je werklast verminderen, het zal meer tijd voor jou en je partner creëren om samen iets leuks te doen.

Vertraging in de ontwikkeling

Bij een vertraging in de ontwikkeling, bereikt je baby gebruikelijke ontwikkelingen langzamer, zoals zitten, kruipen, lopen en praten. Zichtbare ontwikkelingsachterstanden kunnen al dan niet duiden op een permanente of langdurige ontwikkelingsstoornis. Maar de meeste kinderen herstellen zich van vertragingen.

Het ontwikkelingspatroon van elke baby is uniek, hoewel baby’s de neiging hebben vaardigheden in een sequentieel patroon te verwerven. Sommige baby’s ontwikkelen eerder grove motoriek (zoals lopen en kruipen), terwijl anderen sneller fijne motorische vaardigheden verwerven (zoals het oppakken van kleine voorwerpen). Het belangrijkste is dat je kind na verloop van tijd steeds complexere mentale en fysieke vaardigheden blijft ontwikkelen.

Taalvertragingen

Taalvertragingen (die misschien nog niet duidelijk zijn) moeten echter op de voet worden gevolgd. Ze kunnen het gevolg zijn van onvoldoende communicatie met volwassenen of het hebben van een gehoorprobleem. Minder vaak voorkomende redenen voor vertragingen zijn aandoeningen zoals autisme. Noteer eventuele zorgwekkende opmerkingen die je hebt en vertel je arts over je zorgen. Vertrouw je instinct. Je baby kan misschien wat extra tijd nodig hebben (ernstige vertragingen zijn zeldzaam), maar je kan altijd attent op mogelijke problemen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in