Je baby leert nu van voorwerpen door ze te schudden, tegen andere voorwerpen aan te slaan, te laten vallen en te gooien. Het idee dat je iets met een object doet begint zich te manifesteren, dus een activiteitencentrum met veel dingen waar je baby mee kan bonzen, porren, draaien, knijpen, schudden, laten vallen en openen zal hem fascineren. Je baby zal ook gefascineerd zijn door voorwerpen met specifieke functies, zoals telefoons.
In de loop van de komende paar maanden zal hij voorwerpen gaan gebruiken voor de beoogde doeleinden – zijn haar borstelen en uit een beker drinken.
Omgaan met verlatingsangst
Het is normaal dat je baby tekenen van verlatingsangst begint te vertonen wanneer je anderen voor hem laat zorgen. In feite is het een teken van een normale, gezonde ontwikkeling. Dit zijn handige tips om je baby te laten wennen aan de gedachte dat je zonder hem de deur uit gaat:
- Neem afscheid op een liefdevolle maar zakelijke manier. Word niet emotioneel als reactie op het huilen van je baby;
- Blijf weg als je afscheid hebt genomen. Weersta de verleiding om terug te keren en te controleren of alles in orde is, want dit maakt de dingen alleen maar moeilijker voor jullie allebei;
- Geef je baby extra aandacht als je weer terug bent;
- Sommige baby’s reageren anders wanneer andere ouders vertrekken. Als je baby het meest van streek is wanneer jij degene bent die eropuit trekt, overweeg dan om je partner als laatste de deur uit te laten gaan.
Meer informatie over: Accidentele vergiftiging
Ontdek welke producten (die in je huis staan) giftig zijn:
- Houd cosmetica, persoonlijke verzorgingsproducten, medicijnen, vitamines en minerale supplementen, schoonmaakmiddelen, pesticiden en alle andere huishoudelijke stoffen op een veilige plaats en buiten het bereik van je baby;
- Koop waar mogelijk medicijnen die kinderveilige doppen hebben en haal de minst giftige huishoudelijke producten in huis;
- Bewaar gevaarlijke stoffen in hun originele verpakkingen om vergissingen te voorkomen;
- Noem de medicijnen geen snoepjes en neem ze niet in als je baby het kan zien;
- Houd huisplanten buiten het bereik van je baby.
Bel 112
Een gif is elke stof die schadelijk is voor het lichaam. Bij het inslikken van sommige vergiffen ontstaan alleen tijdelijke maagklachten, bij andere kunnen de longen of darmen ernstig beschadigen en een aantal vergiffen is dodelijk. Als je baby niet kan ademen, start dan de reanimatie en bel 112. Ook moet je 112 bellen als je baby het bewustzijn verliest, extreem slaperig wordt, brandwonden heeft, ernstige keelpijn lijkt te hebben of een aanval heeft.
Wat doe je?
Probeer alle stoffen in de mond van je baby te verwijderen (bewaar een monster als dat mogelijk is). Probeer hem niet te laten braken, want je moet eerst voor professionele instructies zorgen. Wanneer je belt, wordt je waarschijnlijk gevraagd naar de naam van de ingenomen substantie, de tijd, de hoeveelheid die is ingenomen, de leeftijd en het gewicht van je baby, de symptomen die hij heeft en je telefoonnummer.
Als de giftige substantie op de kleding van je baby terecht is gekomen, moet je ze uittrekken. Spoel de huid van je baby af met lauw water en ga minstens 15 minuten door als hij een brandwond heeft. Wrijf geen olie of vet op de brandwonden, want dat kan het verergeren. Als het gif in het oog van je baby is gekomen, spoel dan het oog (giet water in de binnenhoek) gedurende 15 minuten en probeer je baby te laten knipperen.