Samen Zwanger_ 3 maanden oud_ week 2

Baby’s houden ervan om aangeraakt te worden. Dat is goed voor ze, want aanraking is een cruciaal onderdeel van hun groei en ontwikkeling. Lichaamscontact helpt niet alleen jou en je baby, maar is ook geruststellend voor je baby als hij onrustig en geïrriteerd is. Stimuleer het gevoel van aanraking bij je baby door hem kennis te laten maken met verschillende materialen, zoals imitatiebont, vilt en badstof.

Je baby zal waarschijnlijk alles proberen te eten, dus kies het materiaal zorgvuldig en laat hem niet alleen met iets dat hij in zijn mond kan stoppen.

Vrede sluiten met je post-baby lichaam

De zwangerschap zorgt niet alleen voor een verandering in je leven, maar ook in je lichaam. Je heupen en taille kunnen nu iets breder zijn en je buik is misschien zachter. Geef jezelf de tijd om weer op je normale gewicht te komen. Zolang je gewicht in een gezond bereik ligt, is dit echt geen probleem. Als je borstvoeding geeft, is het erg belangrijk dat je niet op een streng dieet gaat. In plaats van te focussen op snel gewichtsverlies met een dieet of trainingsprogramma waar je niet eindeloos mee door kunt gaan, kun je beter nadenken over wat je eet en hoe je eet. Dit zijn enkele richtlijnen:

  • Eet kleinere porties en kauw langzamer. Je zult merken dat je tevreden kunt zijn met minder. Stop voordat je je vol of opgeblazen voelt;
  • Drink voldoende water. Neem water in een navulbare fles mee en drink het de hele dag door. Het is niet alleen slim om gehydrateerd te blijven als je borstvoeding geeft, ook vult het je maag en wordt de honger verminderd. Kruidenthee, cafeïnevrije koffie en gearomatiseerd of vitaminewater kun je ook met mate drinken;
  • Eet meer gezonde en minder ongezonde calorieën;
  • Snack slim en gezond. Houd voedzame snacks in de buurt, zoals fruit en rauwe groenten;
  • Begin met sporten. Bouw het langzaamaan op.

Meer informatie over: Gemiste vaccinaties

Als je baby één van de prikjes in een serie heeft gemist vanwege ziekte of een andere reden, maak je dan geen zorgen. Je arts zal doorgaan met het toedienen van de serie vanaf het moment waar hij was gebleven. Sommige artsen zullen je een tussenbezoek laten afleggen met een verpleegster om bij te praten. Vergeet je arts niet in te lichten als je baby een prikje heeft gemist. (de dokterspraktijk houdt de gegevens nauwkeurig bij, maar het is een goed idee om hetzelfde te doen.) Het is nog steeds veilig en effectief om het vaccin te krijgen als je baby lage koorts of een verkoudheid heeft. Vraag advies aan je arts als je baby:

  • Hoge koorts of een nieuwe ziekte heeft;
  • Een immuunstoornis of –deficiëntie heeft of als hij medicijnen neemt die in verbinding staan met zijn immuunsysteem;
  • Epilepsie heeft;
  • Een temperatuur van 40,5 graden Celsius of hoger heeft, convulsies (stuipen) heeft of ontroostbaar huilt.

Vroeg geboren baby’s en baby’s met een laag geboortegewicht (minder dan 2,5 kilogram) moeten hetzelfde schema volgen voor vaccinaties als voldragen baby’s, tenzij je arts je wat anders adviseert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in