Je baby kan zichzelf misschien al voeden, hoewel sommige baby’s tot 10 maanden wachten. Probeer je baby een beker te geven met een tuit en twee handvatten die hij kan vastgrijpen. Als je baby moeite heeft uit te vinden hoe hij door de tuit moet zuigen, haal dan het deksel eraf en laat hem direct uit de beker drinken.
Vertrouw op je intuïtie
De intuïtie van ouders is meer dan een cliché. Het is een krachtig hulpmiddel dat je kan helpen je baby groot te brengen. Jij kent je baby namelijk het beste, dus je kunt een bijzonder scherpzinnige keurmeester zijn als het gaat om veranderingen in de toestand van je baby. Vertrouw jezelf, je weet meer dan je je beseft. Als je denkt dat er iets niet klopt met de gezondheid, ontwikkeling of algemeen welzijn van je baby, negeer die gevoelens dan niet te snel. Veel ouders ondervinden de eerste tekenen van een probleem sneller dan de mensen in de medische wereld. Of het nu het begin van een ziekte is of een niet- gediagnosticeerde aandoening die gedrags- en/of ontwikkelingsachterstanden veroorzaken.
Dus wat moet je doen? Let op je instincten. Noteer je observaties. Aarzel niet om je arts te raadplegen. En als je je nog steeds niet overtuigd bent van je eigen gevoelens, blijf dan volhouden tot je een antwoord krijgt dat je wel overtuigd. Maak je geen zorgen als je fouten maakt of een probleem vermoedt als er niks aan de hand is– dit gebeurt bij iedereen.
Meer informatie over: Koorts
Na 7 maanden ken je je baby vrij goed en zal je waarschijnlijk kunnen zien of er iets aan de hand is. Als hij warmer dan normaal aanvoelt, gebruik dan een thermometer om zijn temperatuur te meten. Hoewel je vaak hoort dat een normale temperatuur 37 graden Celsius is, kan de waarde voor een gezonde baby ergens tussen de 36 en 38 graden Celsius liggen, rectaal genomen.
Hoe moeilijk het ook is om het te geloven, koorts is een vriend van je baby – het betekent dat zijn lichaam zich opwarmt om een infectie te bestrijden. Zuigelingen hebben meestal een hogere temperatuur dan ander kinderen. Je baby heeft koorts als hij:
- Een rectale of voorhoofdtemperatuur boven de 38 graden Celsius heeft;
- Een oor temperatuur boven de 37 graden Celsius heeft;
- Een oksel temperatuur boven de 37.2 graden Celsius heeft.
Communiceer met je arts
Omdat oudere kinderen ons kunnen vertellen waar zij pijn hebben, hebben we de neiging om ons minder zorgen te maken over hun laagwaardige koorts. Maar als je kind 3 tot 6 maanden oud is, kan hij dat niet doen, dus je moet de dokter bellen als je baby de bovenstaande temperaturen overschrijdt. Als je baby 7 maanden en ouder is, kun je wachten totdat de temperatuur van je baby 39 graden Celsius bereikt (rectaal genomen). Hoe dan ook, je kunt altijd je arts bellen als je je zorgen maakt. Bel ook als de koorts gepaard gaat met een van de volgende signalen: moeite met ademhalen, het verschijnen van kleine paarsrode vlekken of grote paarse vlekken op de huid, verlies van eetlust, onvermogen om te slikken, overmatig kwijlen, lethargie, glanzende ogen of iets anders dat ongewoon is aan zijn uiterlijk of gedrag.
Koortsstuipen
Bij kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar kan koorts ook koortsstuipen veroorzaken – een goedaardige maar beangstigende ervaring. Geef deze en eventuele andere symptomen door aan je arts wanneer je belt.
Verlichting bieden
Probeer een aantal kledingstukken uit te trekken, hem een lauw bad te geven of laat hem rusten in een koele (niet te koude) kamer. Voorkom uitdroging door vaker borst- of flesvoeding te geven.
Als deze stappen geen verlichting bieden, neem dan contact op met je arts om te zien of de medicatie in orde is. Als dit het geval is, vraag dan welke dosering geschikt is, want de veilige hoeveelheid is gebaseerd op het regelmatig veranderende gewicht van je baby. Zorg ervoor dat je nooit meer dan de aanbevolen dosering geeft met de juiste tussenpozen. Als hoge doses nodig zijn om de koorts van je baby laag te houden, kan de arts je adviseren om ibuprofen en Panadol (pijnstiller met paracetamol) af te wisselen, om een overdosis te voorkomen. Bewaar beide voor de zekerheid in je medicijnkastje. Herinner de arts eraan of je baby nog andere geneesmiddelen gebruikt en geef nooit een aspirine, want deze kan het syndroom van Reye veroorzaken.