Foliumzuur is een vorm van folaat, een vitamine B. Iedereen heeft foliumzuur nodig, ongeacht of je zwanger bent of niet. Toch is het vooral belangrijk als je wel zwanger bent. Foliumzuur beschermt je ongeboren kindje tegen ernstige geboorteafwijkingen. Je kunt foliumzuur binnenkrijgen door vitamines en verrijkte voedingsmiddelen, zoals pasta’s brood en granen. Folaat komt van nature voor in voedingsmiddelen, zoals bladgroene groenten, sinaasappels en bonen.
Foliumzuur en folaat helpen het lichaam gezonde en nieuwe rode bloedcellen aan te maken. Deze rode bloedcellen geven zuurstof aan al je lichaamsdelen. Als je lichaam niet genoeg rode bloedcellen maakt, kun je bloedarmoede ontwikkelen. Het gevolg van bloedarmoede is dat je bleek, moe en/of zwak bent. Ook als je te weinig foliumzuur binnenkrijgt, kan dat een type armoede ontwikkelen, namelijk: folaat deficïentie armoede.
Hoe je foliumzuur binnenkrijgt
Je kunt foliumzuur door middel van voedingsmiddelen, zoals spinazie, noten en bonen binnenkrijgen. Ook verrijkt voedsel, zoals brood, pasta’s en granen bevatten foliumzuur. Bovendien kun je de foliumzuur ook als vitamine binnenkrijgen. Controleer het etiket om zeker te zijn dat je een goede dosering binnenkrijgt.
Hoeveel je nodig hebt
Alle vrouwen hebben 400 mg foliumzuur per dag nodig. Vrouwen die zwanger zijn of willen worden hebben 200-800 mg nodig. In sommige gevallen heb je meer foliumzuur nodig, bijvoorbeeld bij medicijngebruik voor diabetes type 2 of epilepsie. Neem in ieder geval contact op met je huisarts.
Wat er kan gebeuren als je te weinig foliumzuur binnenkrijgt
Als je vóór en tijdens de zwangerschap niet genoeg foliumzuur binnenkrijgt, heeft je kindje een hoger risico op neuralebuisdefecten. Deze neuralebuisdefecten zijn ernstige geboorteafwijkingen die de ruggengraat, het ruggenmerg of de hersenen beïnvloeden. Het kan zelfs leiden tot de dood. Deze omvatten:
- Spina bifida: Bij deze aandoening sluit de ruggengraat niet volledig tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder, waardoor het ruggenmerg wordt blootgesteld. Als gevolg hiervan werken de zenuwen, die de benen en andere organen beheersen, niet. Kinderen met spina bifida hebben vaak levenslange beperkingen en mogelijk ook veel operaties nodig;
- Anencefalie: Dit betekent dat het grootste gedeelte of alles van de hersenen en schedel niet in de baarmoeder ontstaan. Bijna alle baby’s met deze aandoening sterven voor of kort na de geboorte.
Bron: Het Voedingscentrum