Het consumeren van alcohol heeft een negatief effect op de zwangerschap. Niet alleen tijdens, maar ook vóór en na de zwangerschap is het drinken van alcohol af te raden, omdat het vele risico’s met zich meebrengt.
Vóór de zwangerschap
Wanneer je alcohol nuttigt, loop je het risico dat dit leidt tot een verminderde vruchtbaarheid of een miskraam. Het eerste geldt natuurlijk ook voor mannen. Bovendien kan alcoholconsumptie leiden tot schade bij de vorming van de belangrijkste organen bij je kindje. Als je van plan bent om zwanger te worden, drink dan geen alcohol.
Tijdens de zwangerschap
Bij het consumeren van alcohol, wordt de alcohol direct via het bloed opgenomen en pas in de lever afgebroken. Bij een zwangere vrouw circuleert de alcohol ook door het bloed in de placenta en komt het in aanraking met de baby. Bovendien heeft het kindje na het drinken van alcohol hetzelfde promillage als de moeder, oftewel alcohol drinken en zwangerschap gaan niet samen. Het kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen, het Foetal Alcohol Syndroom, gedragsstoornissen, een te laag geboortegewicht (groeiachterstand van de foetus), beschadiging van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), beschadiging van het hart en de ogen, en een vertraagde geestelijke ontwikkeling.
Genoeg redenen dus om geen druppel alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.
Na de bevalling
Na de geboorte van je kindje is het verstandig om geen alcohol te drinken als je borstvoeding geeft. Alcohol kan via de borstvoeding bij je baby terecht komen. Het duurt ongeveer 3 uur voordat de alcohol niet meer in de moedermelk gevonden kan worden. Als je rekening houdt met het voeden, is een alcoholisch drankje op zijn tijd geen probleem. Sinds kort bestaan er namelijk verschillende alcoholtesters, waarbij de aanwezigheid van alcohol in je moedermelk gedetecteerd kan worden.
Lukt het je niet om te stoppen met het drinken van alcohol? Raadpleeg je verloskundige of huisarts.