Samen Zwanger - Bloedonderzoek

Bloedonderzoek: Wat wordt er gecontroleerd?

Bloedgroep, Rh-factor en antilichamen

Tijdens je eerste prenatale bezoek zal je arts je bloed controleren om te kijken of het type O, A, B of AB is en of het rhesus (Rh) positief (+) of negatief (-) is. Als je Rh-negatief bent, krijg je tenminste één keer tijdens je zwangerschap een injectie met anti-RhD-immunoglobuline (anti-RhD-Ig) en een andere injectie nadat je bent bevallen als je baby Rh-positief blijkt te zijn. Deze injectie zal je beschermen tegen de ontwikkeling van antilichamen die gevaarlijk zouden kunnen zijn tijdens de zwangerschap of bij toekomstige zwangerschappen. Je bloed zal ook worden gecontroleerd op Rh-antilichamen en op enkele andere antilichamen die je zwangerschap kunnen beïnvloeden.

Hemoglobine en ijzertekort

Ook kan de arts controleren of je te weinig hemoglobine in je rode bloedcellen hebt (een teken van bloedarmoede). Als dit het geval is kijkt hij ook of het waarschijnlijk het gevolg van een ijzertekort is. Als je ijzertekort hebt, zal je arts je aanraden om ijzersupplementen in te nemen en meer ijzerrijk voedsel te eten, zoals mager vlees. De test telt ook je bloedplaatjes en witte bloedcellen. Een verhoogd aantal witte bloedcellen kan wijzen op een infectie.

Rodehond (Duitse mazelen) immuniteit

Deze test, een rubellatiter genaamd, controleert de hoeveelheid antilichamen tegen het rodehondvirus in je bloed om te zien of je immuun bent. De meeste vrouwen zijn immuun voor rodehond, ofwel omdat ze zijn gevaccineerd of als ze als kind de ziekte hebben gehad. Tijdens de zwangerschap kan het rodehondvirus een miskraam, vroeggeboorte of doodgeboorte veroorzaken. Evenals een aantal ernstige geboorteafwijkingen, afhankelijk van hoe ver je bent op het moment dat je het virus oploopt. Dus als je niet immuun bent, is het erg belangrijk om iedereen die de infectie heeft te vermijden en af ​​te zien van reizen naar het buitenland waar de ziekte nog steeds voorkomt. Omdat je niet gevaccineerd kunt worden terwijl je zwanger bent, moet je het vaccin krijgen nadat je bent bevallen om toekomstige zwangerschappen te beschermen.

Hepatitis B

Veel vrouwen met deze leverziekte hebben geen symptomen en kunnen het onbewust doorgeven aan hun baby tijdens de bevalling of na de geboorte. Deze test zal uitwijzen of je een drager bent van hepatitis B. Als dat zo is, zal je arts je baby beschermen door hem binnen 12 uur na de geboorte een injectie te geven, evenals zijn eerste injectie met het hepatitis B vaccin. (Hij krijgt zijn 2e infectie als hij 1 of 2 maanden oud is en de derde als hij 6 maandenoud is.) Alle leden van uw huishouden moeten getest en gevaccineerd worden als je een drager bent.

Syfilis

Deze seksueel overdraagbare aandoening (soa) is tegenwoordig relatief zeldzaam, maar alle vrouwen moeten getest worden, want als je syfilis hebt en het niet behandelt, kunnen zowel jij als je baby ernstige problemen krijgen. Is de test toch positief, dan krijg je antibiotica om de infectie te behandelen.

HIV

Verloskundigen bevelen aan dat alle zwangere vrouwen worden getest op het humaan immunodeficiëntievirus (HIV), het virus dat aids veroorzaakt. Als je positief test op HIV, kunnen jij en je baby een behandeling krijgen die helpt je ​​eigen gezondheid te behouden en de kans dat je baby besmet raakt met het virus aanzienlijk te verkleinen.

Andere bloedtests

Als je niet zeker weet of je ooit waterpokken hebt gehad of ertegen bent ingeënt, kun je worden getest om te kijken of je immuun bent. Als je een hoog risico loopt op diabetes, kan bij je eerste bezoek aan de arts een glucose-uitdagingstest worden gedaan. Bovendien moeten alle vrouwen een prenatale screening krijgen voor het syndroom van Down en enkele andere chromosomale afwijkingen. Dit omvat meestal een bloedtest en een echografie om de nekplooi van je baby te meten. Je arts kan een aantal andere bloedtests aanbevelen voor genetische aandoeningen, afhankelijk van je situatie en voorkeuren. Tenzij er een probleem is dat meteen moet worden opgelost of als je je erg zorgen maakt over een bepaalde test, wacht je arts gewoonlijk tot je volgende afspraak om de testresultaten met je te bekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in