Samen Zwanger - Carnio sacraal-therapie

In Amerika, Duitsland en Scandinavië vormen cranio sacraaltherapeuten vaak een geïntegreerd geheel op kraamafdelingen van ziekenhuizen en geboorteklinieken. In Nederland stijgt de samenwerking tussen verloskundigen en cranio sacraaltherapeuten langzaam. Omdat cranio sacraal-therapie een van de zachtste manieren van lichaamswerk is, is het zo geschikt voor baby’s; ook wanneer ze nog in de buik vertoeven kunnen ze al behandeld worden, samen met de moeder.

Een cranio sacraal-therapeut kan al ingeschakeld worden bij het ontstaan van de kinderwens. Vader en moeder bereiden hun lichaam; dus zowel hun hoofd, hart als handen, voor op het krijgen van hun kind. Cranio sacraal-therapie werkt met de natuurlijke processen van de mens zelf en activeert het zelfherstellend vermogen. Wij maken contact met jou, met onze zintuigen en met compassie. We luisteren en voelen hoe het met je is, door je lichaam zacht aan te raken. Zo luisteren we niet alleen met onze oren naar jouw woorden, maar ook met onze handen naar wat er in jouw lichaam aan het gebeuren is.

Impact

Dat proces van kinderwens, een wèl of geen natuurlijke conceptie, zwangerschap, geboorte en de kraamfase, heeft een enorme impact op het leven van ouders en het kind. Jammer genoeg trekken ouders soms pas aan de bel wanneer het niet zo gaat zoals ze verwacht hadden; hun kinderwens wordt niet vervuld of de zwangerschap verloopt met kwalen en pijnen die erger zijn dan verwacht. De geboorte was langdurig en pijnlijk, de kraamfase verloopt moeizaam, er wordt veel gehuild, er is vermoeidheid of misschien lukt het met de borstvoeding niet goed. Op al die momenten kun je de hulp inschakelen van een cranio sacraal-therapeut, maar je zou de mogelijke problematiek ook voor kunnen zijn met cranio.

Zenuwstelsel

Cranio sacraal-therapie werkt met het zenuwstelsel, dat alle processen in je lichaam bestuurt via zenuwen en hormonen. Een deel van het zenuwstelsel kan alle andere processen op een laag pitje zetten: het zogenaamde stresssysteem, en het doet dat om te kunnen overleven in gevaarlijke situaties. Wanneer het gevaar geweken is, kunnen alle processen weer hun werk gaan doen. Maar soms ontstaat er teveel stress en gaat het terugverwerven van de ontspanning niet goed. Ons lichaam is in staat om het teveel aan energie op te slaan in ons lijf en op een rustiger moment kunnen we dat dan ontladen. Wanneer dat rustige moment uitblijft, of als er te veel spanning blijft, dan kan een cranio sacraal-therapeut helpen.

Spanning

Een baby met te veel spanning in zijn of haar lijfje zie je overstrekken; soms lukt het niet om rustig te drinken bij mama en blijft hij of zij bewegen. Ook gaat een aantal baby’s huilen. Als er zoveel spanning in het fascia zit, kunnen sommige lichaamsdelen niet goed functioneren, bijvoorbeeld bij kinderen met reflux of bij kinderen die niet goed aan de borst drinken. Wanneer er spanning op de tong of lippen staat, kunnen ze het vacuüm niet goed vasthouden en laten ze telkens los. Soms is de spanning in het lichaam gekomen doordat de baby klem heeft gezeten tijdens de zwangerschap. Dit is waar te nemen door asymmetrie in het hoofdje en/of gezichtje of bij de schouders of heupen. Vaak kan dat met een of twee behandelingen al verholpen zijn.

Wat ik als therapeut veel zie in mijn praktijk zijn baby’s die een zware bevalling achter de rug hebben, waarbij veel weeën-kracht op de wervelkolom heeft ingewerkt, terwijl de baby klem zat in het bekken. Dat zijn soms langdurige bevallingen geweest, of juist hele snelle. Maar ook baby’s die zo vast zaten dat er geholpen moest worden met de vacuümpomp en baby’s die met de keizersnede geboren zijn. Ze missen in hun lijfje wat het doorkomen in het geboortekanaal bij een natuurlijke bevalling doet; het in elkaar schuiven van botten en weefsels die dan na de bevalling allemaal op hun plek schuiven.

Meer informatie

Wil je meer informatie over cranio sacraal-therapie? Kijk dan op de website www.cranio-nederland.nl.

Auteur: Erma van Dijk, therapeut en docent cranio sacraal-therapie, gespecialiseerd in lactatieproblemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in