Samen Zwanger - Diabetes

Als je diabetes type 1 of type 2 hebt, zijn er stappen die je kunt nemen om jezelf voor te bereiden op een zwangerschap. Deze stappen kunnen een groot verschil maken in de gezondheid van jou en je baby. Oftewel een zwangerschap die je hoopt te hebben.

Je moet echter wel je bloedsuikerspiegel (glucose) voorzichtig, nauwkeurig en regelmatig controleren, want jij en je baby hebben meer kans op complicaties. Helaas hebben moeders die in verwachting zijn en diabetes hebben vaker een miskraam of een doodgeboorte. Ook hebben deze baby’s meer kans op diabetes op latere leeftijd. De meeste hartafwijkingen, nierproblemen en zenuw- en hersenafwijkingen vinden plaats in de eerste acht weken van de zwangerschap. Deze potentiële risico’s zijn waarschijnlijk gedeeltelijk te wijten aan de manier waarop bloedglucosewaarden snel boven het normale niveau kunnen stijgen en dalen. Het goede nieuws is dat dit met zorgvuldige planning en de steun van je huisarts en diabetesspecialist goed te doen is.

De beste voorbereiding

Volg deze stappen voor de beste voorbereiding:

  • Probeer je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Als je nog geen kit hebt, moet je erom vragen om je eigen bloedsuikerspiegel vaak te kunnen testen;
  • Drink geen alcohol, want het kan je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen en dalen;
  • Als je te zwaar bent en een body mass index (BMI) van 27 of hoger hebt, zal afvallen voordat je zwanger raakt het risico op complicaties tijdens de zwangerschap verminderen;
  • Het is vooral belangrijk dat je dagelijks foliumzuursupplementen (5 mg) inneemt totdat je 12 weken zwanger bent om complicaties te voorkomen.

Sommige soorten geneesmiddelen die worden gebruikt om diabetes onder controle te houden, kunnen niet veilig worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Als je tabletten gebruikt om je diabetes onder controle te houden, moet je mogelijk je behandeling wijzigen en gebruik maken van injecties (insuline).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in