Samen Zwanger - Doe jij mee met de HEAR Studie

Doe jij mee met de HEAR Studie? De CAPTURE-group is de expertise groep in Nederland over psychotrauma bij patiënten, partners en zorgverleners. Het is een multidisciplinaire onderzoeksgroep waarin zowel artsen als psychologen vertegenwoordigd zijn. Een onderzoek dat we recent gestart zijn is de HEAR-studie. Help jij mee aan deze studie?

 

Naam van de studie:

De HEAR-study: Request for HElp in fEAr of Childbirth: a cross sectional study in nulliparous women

Waar gaat deze studie over?

We weten dat extreme bevalangst (Fear of Childbirth, FOC) in minstens 6% van de vrouwen voorkomt maar in andere studies worden waardes gerapporteerd van 10 tot 20% van de vrouwen. Deze angst kan leiden tot een hoger risico op daadwerkelijk een traumatische bevalling (een soort selffulfilling prophecy), een grotere kans op postpartum depressie en daardoor hechtingsproblemen. Daarnaast zien we dat er vaker medisch wordt ingegrepen, zowel op eigen wens (zoals het willen van een keizersnede), als door een spoed situatie.

Bevalangst kan zowel in vrouwen die nog nooit bevallen zijn voorkomen, als in vrouwen die al bevallen zijn.

Gezien bevalangst dus zowel grote psychische als medische gevolgen kan hebben, is het belangrijk dat hier onderzoek naar wordt gedaan. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de psyche en wordt er onder andere onderzoek gedaan naar effectieve behandelingen.

Wat we echter niet goed weten is het beloop van deze angst tijdens de zwangerschap : is deze angst vooral op het begin of juist aan het einde van de zwangerschap aanwezig?

Daarnaast willen we weten: hebben vrouwen behoefte aan extra hulp voor deze angst, of krijgen zij hiervoor al voldoende steun? Het doel is om een optimaal screeningsmoment en daarmee behandelmoment te vinden voor bevalangst.

Zowel vrouwen die angstig zijn, als vrouwen die niet angstig zijn kunnen meedoen zodat we een idee krijgen van hoe vaak het voorkomt in Nederland.

 

Wie kan meedoen?

  • Vrouwen die tevens nog nooit eerder langer dan 16 weken zwanger geweest zijn;
  • Vrouwen die op dit moment zwanger zijn (elke zwangerschapsduur);
  • Vrouwen moeten 18 jaar of ouder zijn;
  • Vrouwen moeten in staat zijn om vragenlijsten in het Nederlands in te vullen.

 

Deelnemers kunnen zich aanmelden op www.olvg.nl/hear en krijgen dan een eenmalige online vragenlijst per mail gestuurd. De vragenlijst kost ongeveer 20 minuten om in te vullen. Het is in principe een eenmalige vragenlijst, maar een deel zal tijdens de vragenlijst gevraagd worden of ze later in de zwangerschap nogmaals een vragenlijst willen invullen.

Met vriendelijke groet,

Drs. Yvette Hendrix, basisarts en medisch psycholoog
Drs. Melanie Baas, psycholoog en arts-onderzoeker OLVG, Amsterdam
Dr. Mariëlle van Pampus, gynaecoloog OLVG, Amsterdam
Prof. A.  de Jongh, GZ-psycholoog, Universiteit van Amsterdam

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in