Dat baby’s huilen weten jullie allemaal, maar weten jullie ook dat baby’s daadwerkelijk wat willen ‘zeggen’ door middel van de geluiden die ze maken? Misschien heb je er wel eens van gehoord: Dunstan Babytaal.

Priscilla Dunstan is nog heel jong als ze er achter komt dat ze een speciale band heeft met geluid. Op vijfjarige leeftijd speelt ze op haar viool een stuk na van Mozart, dit nadat ze het één keer gehoord had. Haar vader, die directeur is van een onderzoekscentrum van de universiteit van New South Wales, ontdekt dat Priscilla een fotografisch geheugen had voor geluid.

Priscilla’s ervaring

Toen ze zelf jaren later een zoontje kreeg, kreeg ze steeds vaker het idee dat de geluiden die haar zoontje Tom maakte niet zomaar geluiden waren. Ze ging zijn geluidjes, en combinaties van geluiden, bijhouden. Op deze manier hield ze de reacties van haar zoontje bij en evalueerde ze of hij rustig werd.  Zo ontstond er al vrij snel een patroon en kwam ze erachter welke verschillende huiltjes bij welke behoeftes hoorden.

Naar aanleiding van haar eigen ervaringen met baby Tom, is er op diverse manieren onderzoek gedaan. Het werd getest op meer dan duizend baby’s met meer dan 30 nationaliteiten. Er werd veel geobserveerd, geluisterd en gehandeld. Na drie internationale onderzoeken werd bevestigd dat de Dunstan Babytaal echt een universele babytaal is. Bij de talkshow van Oprah Winfrey heeft Priscilla verteld over de uitkomsten van deze onderzoeken, en is het gaan leven. Dit over de hele wereld, en dus ook nu in Nederland

En waar hebben we het dan over?

Baby’s maken vanaf hun geboorte vijf verschillende geluiden, met ieder hun eigen betekenis. Een geluid voor honger, een geluid voor een boertje dat dwarszit, een geluid voor krampjes, voor ongemak aan de huid en ook een baby die moe is, maakt zijn of haar eigen geluid. Deze geluiden zijn ook allemaal gebaseerd op reflexen en daarom zijn ze dus over de hele wereld hetzelfde.

Om dat even uit te leggen geef ik het volgende voorbeeld: Het huilen van een baby die honger heeft gaat samen met de beweging van de tong. Het huilen van de baby is dus te zien en te horen. Doordat het tongetje naar boven gaat kan het kindje een N(eh) of L(eh) klank maken. Dit kan ook N(ah) of L(ah) zijn, maar de N is goed hoorbaar en niet te vergeten zichtbaar. Deze manier van huilen is ook vaak aanwezig voor het kindje echt gaat huilen. Hoe eerder je het geluid herkent, hoe eerder je kunt toegeven aan de behoefte van je kindje. Dat is fijn voor je kindje en natuurlijk ook voor jou. Als je baby 3 à 4 maanden is verdwijnen de reflexen langzaamaan en daarmee ook de geluiden. Daarvoor in de plaats komt dan een wat bewustere vorm van communicatie van je baby.

Dunstan Babytaal Methode

De Dunstan Babytaal Methode leert je hoe je vijf geluiden kunt herkennen en kan je methodes aanreiken waarmee je je baby weer rustig kunt krijgen. Door het hele land worden op diverse locaties cursussen gegeven door een Dunstan Babytaal Trainer. Er is ook een DVD die je kunt bestellen (kijk hiervoor op de website van Dunstan Babytaal). Ook kun je eens gaan oefenen door de app te downloaden in de playstore of appstore. Verspreid door Nederland komen er ook steeds meer kraamverzorgenden die thuis zijn in de babytaal.

Dit is toch superleuk? Ik zou het graag 21 jaar geleden hebben geleerd. En vergeet niet dat je een vreemde taal ook niet in één week kunt leren! Neem de tijd, kijk en luister!

(Mocht je de DVD willen bestellen, dan kan dit op: de website van Dunstan Babytaal. Als je hierbij de kortingscode HENNY invoert, dan krijg je €2,- korting)

Auteur: Henny de Ridder, Dunstan Babytaal trainer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in