Als verloskundige krijg ik vaak de vraag ‘Waar moet ik op letten als ik zwanger ben?’. Het is heel goed dat je je dit afvraagt, want met een goede voorbereiding ben je zo gezond mogelijk zwanger.

Foliumzuur

Zo is er foliumzuur oftewel vitamine B11. Tijdens de eerste tien weken van de zwangerschap heeft de baby dit nodig om te voorkomen dat er een open ruggetje of hazenlip ontstaat. Het is handig te beginnen met slikken van foliumzuur als je probeert zwanger te worden. Foliumzuur is verkrijgbaar bij elke drogist, zowel los als in een vitaminecomplex speciaal voor zwangeren. De keuze hiertussen is afhankelijk van hoe gevarieerd je eet. Naast foliumzuur is vitamine D een belangrijke vitamine om als tablet te slikken.

Alcohol en roken

Andere gewoontes waarin je je ter voorbereiding op de zwangerschap zou moeten aanpassen, zijn stoppen met roken en alcoholgebruik. We weten allemaal dat het slecht is, maar vaak stop je pas op het moment van de positieve test. Als je dit eerder doet, heb je niet alleen een verbetering in je eigen gezondheid, maar beperk je ook de schadelijke stoffen in je lichaam die naar de baby gaan. Nog mooier is als ook je partner stopt, want alcohol en roken heeft ook invloed op de zaadkwaliteit.

Eetregels

Tijdens de zwangerschap geldt een aantal ‘eetregels’. Een van de belangrijkste is: Vermijd rauwe producten, zoals rauw vlees en rauwe vis. Daarin kunnen mogelijk ziekteverwekkers zitten. Rauwe groenten mogen wel, maar spoel die eerst af met water. In het algemeen geldt dat je veilig zit als voedselwaren gekookt, gebakken of in de oven zijn geweest. Eten gemaakt met rauwe eieren of kazen van rauwe melk zijn ook niet goed. Kazen uit de supermarkt zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus veilig te eten. Producten zoals smeerworst of paté mogen wel, maar beperkt. Varieer in je eten en wissel vlees af met vette vis.

Werk

Soms is het voor een zwangere ook nodig om in haar werk iets aan te passen. Overleg zo snel mogelijk met je manager of baas als je twijfelt of je werk nog wel verantwoord is. In het algemeen is te veel stress ook ongezond. Korte periodes van drukte kan zeker, maar langdurige blootstelling aan stress en stressgerelateerde hormonen kunnen van invloed zijn op je fysieke gezondheid en de zwangerschap. Belangrijk hierin is dat je voldoende rust voor jezelf neemt. Bewegen is altijd goed, maar luister hierbij ook naar je lichaam als een bepaalde oefening pijn doet of niet meer gaat. Sommige zwangeren gebruiken medicijnen voor een ziekte of aandoening. Overleg altijd en het liefst voordat je zwanger wordt met de huisarts of specialist of de medicatie ook tijdens de zwangerschap mag. Zo nodig kan de medicatie afgebouwd worden of omgezet naar een veiliger optie.

Door met gezond verstand naar je leefstijl en voeding te kijken kom je een heel eind in je voorbereiding op een gezonde zwangerschap. Vraag bij twijfel je verloskundige/gynaecoloog of kijk op betrouwbare websites.

Auteur: Sabine van Kooten, Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in