In het kort

Er zijn verschillende methoden voor een sterilisatie. Eén daarvan is de hysteroscopische sterilisatie, ook wel bekend als de Essure-sterilisatie. Hierbij gebruikt de gynaecoloog een dun buisje met een cameraatje om via de vagina en baarmoederholte in de baarmoeder te kijken. Tijdens de ingreep plaatst de gynaecoloog kleine veertjes in de eileiders om ze af te sluiten. De eileiders groeien vervolgens binnen drie maanden dicht. Door het afsluiten van de eileiders kun je niet meer zwanger worden.

Op deze pagina lees je:

Hoe moet je je voorbereiden op een sterilisatie?

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten voordat je kiest voor een sterilisatie.

Kies de juiste verzekering

Een sterilisatie valt niet binnen het basispakket. Vraag daarom je verzekeraar welke aanvullende verzekering deze ingreep dekt en pas indien nodig je verzekering aan. De vergoedingsmogelijkheden verschillen per verzekeraar, pakket en jaar, dus het is zinvol om het aanbod van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Als je verzekeraar de sterilisatie volledig vergoedt, hoef je meestal niets te betalen. De nacontrole met echo of baarmoederfoto die drie maanden na de ingreep plaatsvindt, valt onder het eigen risico en moet je dus wel zelf betalen.

Zorg ervoor dat je niet zwanger bent

Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent tijdens de sterilisatie. Zorg er daarom voor dat er geen kans bestaat dat je net bevrucht bent. Als je de pil slikt, blijf die dan gebruiken tot de controle die drie maanden na de sterilisatie plaatsvindt. Als je een spiraaltje gebruikt, laat die dan pas na de controle verwijderen. Het spiraaltje kan blijven zitten tijdens de ingreep. Wanneer je condooms gebruikt of wanneer er een kans bestaat dat je zwanger bent, kun je de sterilisatie het beste in de eerste week na je menstruatie laten uitvoeren, nog voor je eisprong.

Informatie van je eigen ziekenhuis

Van je eigen ziekenhuis krijg je informatie over de plaats en tijd van de ingreep. De gynaecoloog geeft je meestal een recept voor pijnstillers. Je neemt de pijnstillers in op de avond voor de ingreep en op de dag van de ingreep zelf.

Wat gebeurt er tijdens de opname?

De sterilisatie gebeurt poliklinisch, dus in het ziekenhuis onder behandeling van een gynaecoloog. In de meeste gevallen gaat het om een dagbehandeling, waarbij je tussen de 1 à 2 uur in het ziekenhuis bent en daarna gewoon weer naar huis kunt. Al je dat prettig vindt kun je iemand meenemen om je bij te staan. De ingreep zelf duurt ongeveer tien minuten. Voorafgaand aan de ingreep vertelt de gynaecoloog je stap voor stap wat hij/zij gaat doen.

Wat gebeurt er tijdens de ingreep?

Tijdens de sterilisatie lig je op een gynaecologische stoel. Dat is een speciale stoel die je benen goed ondersteunt en ervoor zorgt dat je prettig en comfortabel ligt. De gynaecoloog brengt voorzichtig een dun buisje met een kleine camera in via de vagina. Wanneer de gynaecoloog met de camera de baarmoedermond ziet, schuift hij/zij de buis voorzichtig verder de baarmoeder in. Ondertussen kun je op het beeldscherm in de behandelruimte zelf meekijken naar de binnenkant van de baarmoeder. Bovenin het beeld zie je de openingen van de eileiders.

Het inbrengen van het buisje in de baarmoeder kan gevoelig zijn. Via dit buisje spuit de gynaecoloog zout water in de baarmoeder, waardoor de baarmoeder een beetje uitzet. Zo kan de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijken. Vervolgens plaatst hij/zij door middel van een instrument veertjes in de eileiders om ze af te sluiten. De veertjes zijn gemaakt van roestvrijstaal, nikkel, titanium of polyester. De eileiders groeien binnen drie maanden na plaatsing van de veertjes dicht. Door het afsluiten van de eileiders kun je niet meer zwanger worden.

Tijdens en na de ingreep kun je last hebben van krampen die lijken op menstruatiepijn. Sommige vrouwen worden misselijk, moeten overgeven of vallen flauw kort na de ingreep. Gelukkig bieden pijnstillers in de meeste gevallen voldoende verlichting.

Wat gebeurt er na de ingreep?

Wanneer de ingreep klaar is en je voelt je goed, mag je naar huis en maak je een afspraak voor een nacontrole. Je kunt de eerste uren na de ingreep nog last hebben van een menstruatiegevoel. Wanneer dat nodig is, kun je hiervoor een pijnstiller nemen. Ook kan het voorkomen dat je in de week na de ingreep wat bloed verliest via de vagina. Dit is normaal en onschuldig.

Wanneer moet je contact opnemen?

In een aantal gevallen moet je contact opnemen met je gynaecoloog. Bijvoorbeeld als je last hebt van hevig bloedverlies, hevige buikpijn of koorts (38 graden Celsius of hoger). Hoewel de kans daarop klein is, bestaat er een mogelijkheid dat je in zo’n geval een infectie hebt. Hiervoor heb je antibiotica nodig.

Wanneer is de sterilisatie betrouwbaar?

Na drie maanden zijn de veertjes voldoende ingegroeid en de eileiders volledig afgesloten. Tijdens de controle kijkt de gynaecoloog met behulp van een echo of de veertjes op de juiste plaats zitten. Pas dan weet je of de sterilisatie betrouwbaar is. Tot die tijd heb je dus nog andere anticonceptie nodig om er zeker van te zijn dat je niet zwanger kunt raken.

Welke klachten kun je ervaren na de sterilisatie?

Het kan voorkomen dat je complicaties of problemen krijgt tijdens en na een hysteroscopische sterilisatie. Je hebt meer kans op problemen als je:

  • Gezondheidsproblemen hebt;
  • Overgewicht hebt (BMI hoger dan 30);
  • Een eileiderontsteking of een buikvliesontsteking hebt gehad;
  • Een darmoperatie hebt gehad.

Als je last hebt van de veertjes na de ingreep, neem dan contact op met je gynaecoloog. Sommige vrouwen geven aan dat zij klachten hebben gekregen na plaatsing van de veertjes, zoals pijn, abnormaal bloedverlies, huidirritatie, gewichtsschommelingen en stemmingswisselingen. Mogelijk komen deze klachten door een allergische reactie of direct door het veertje. De gynaecoloog kan de veertjes meestal laparoscopisch, dat wil zeggen met een kleine chirurgische ingreep, verwijderen.

Het kan gebeuren dat de gynaecoloog bij het inbrengen van de instrumenten tijdens de operatie de darmen, blaas of een bloedvat heeft beschadigd. Wanneer de beschadiging ernstig is zal je een uitgebreidere buikoperatie moeten ondergaan. Je herstel duurt dan langer. Dit gebeurt bij minder dan 1% van de vrouwen. Wanneer dit het geval is krijg je advies van de gynaecoloog over het proces en wanneer je contact op moet nemen.

Wat is de kans op zwangerschap na een hysteroscopische sterilisatie?

Na een hysteroscopische sterilisatie worden 0 tot 4 per 1.000 vrouwen zwanger. Dit betekent dat in een groep van 1.000 vrouwen die een dergelijke sterilisatie hebben gehad er 0 tot 4 vrouwen daarna zwanger worden in de loop van hun leven. In de meeste gevallen komt dit doordat het veertje wat is geplaatst bij de sterilisatie verkeerd zit.

Er kunnen verschillende dingen verkeerd zijn gegaan met het veertje. Het veertje kan op de verkeerde plaats zitten na plaatsing. Het veertje kan zijn verschoven en gedeeltelijk buiten de eileider zijn gekomen. Er kan daardoor een gaatje in de baarmoeder komen. Dit gaatje kan leiden tot een bloeding en littekenvorming. In deze gevallen zit het veertje verkeerd, waardoor de eileider niet volledig is afgesloten. Dit kan ertoe leiden dat je alsnog zwanger kunt worden. Ben je zwanger geworden na de sterilisatie? Neem dan contact op met de gynaecoloog. Door de sterilisatie heb je een hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Heb je spijt van de sterilisatie?

Een hysteroscopische sterilisatie is volledig onomkeerbaar. De veertjes die geplaatst worden bij een dergelijke sterilisatie sluiten de eileiders volledig af. Wanneer de eileiders af zijn gesloten kan dit niet meer teruggedraaid worden. Het is niet mogelijk een nieuwe doorgang te maken. Als je spijt hebt van je sterilisatie en toch een kinderwens hebt, heb je alleen nog de mogelijkheid van IVF om zwanger te worden. IVF (In-vitrofertilisatie) houdt in dat je bevrucht wordt via een reageerbuis in plaats van via gemeenschap. Hierbij wordt de eicel van de vrouw buiten het lichaam, dus in de reageerbuis, bevrucht met een zaadcel. Daarna wordt deze bevruchte eicel rechtstreeks in de baarmoeder geplaatst. De kans op een zwangerschap bij drie behandelingen van IVF is gemiddeld zo’n 50%. Er is nog niet bekend of de veertjes van een sterilisatie risico’s met zich meebrengen tijdens een zwangerschap.

Wat als je baarmoeder verwijderd wordt?

Wordt na de ingreep je baarmoeder verwijderd om? Laat je gynaecoloog weten dat je een hysteroscopische sterilisatie hebt gehad. De veertjes moeten dan namelijk ook verwijderd worden. Wanneer de gynaecoloog niet van je eerdere behandeling op de hoogte is, is het niet vanzelfsprekend dat dit gebeurt. Onderdelen van de veertjes kunnen dan achterblijven en daar kun je bijvoorbeeld pijnklachten aan overhouden.

Bron: DeGynaecoloog – een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in