Samen Zwanger - Juist als je zwanger bent een gezonde mond

Het is het eerste wat opvalt als je met iemand praat: de mond. Naast dat het wellicht het meest prominente deel van het gezicht is, vergt de mond bovendien het nodige onderhoud. Dit betekent ten minste twee keer per dag tandenpoetsen, flossen, ragen, tanden stoken en mondspoelen. De zichtbare vlakken van het gebit en de moeilijk bereikbare delen tussen je tanden moeten zorgvuldig gereinigd worden.

Een schone mond is niet alleen prettig, het is meestal ook noodzakelijk, vooral tijdens een zwangerschap. Want een gezonde mond houdt meer in dan een gaaf gebit (geen gaatjes). Plaque en bacteriën moeten dagelijks grondig verwijderd worden. Hiermee voorkom je ontstoken tandvlees en tandbederf. Als je tandplak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat je tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen kan zich makkelijk nieuwe plak hechten, waardoor het tandvlees ontstoken of zelfs meer ontstoken raakt.

Je mond en gezondheid

Het is een algemeen gegeven dat een gezonde mond een relatie heeft met de algehele gezondheid. En het vermoeden bestaat dat ontstoken tandvlees juist tijdens een zwangerschap problemen kan geven. In ieder geval is duidelijk dat door alle veranderingen in je lichaam als je zwanger bent, je vatbaarder bent voor tandvleesontsteking, vooral tussen de 3e en 6e maand, maar ook in de laatste 3 maanden van de zwangerschap. Zelfs een tandvleesontsteking die al aanwezig is kan erger worden. Echter, dit gebeurt alleen als je je mond niet goed verzorgt, dus als de mond niet afdoende gereinigd wordt.

Alleen tandenpoetsen is niet genoeg

Alleen tandenpoetsen is niet genoeg, vooral het weghalen van de plak tussen de tanden en kiezen is belangrijk. En dit laatste niet zo eenvoudig is, blijkt uit het feit dat drie van de vier volwassenen in meer of minder mate last van ontstoken tandvlees heeft. Zo’n tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in de mond die zich makkelijk vermenigvuldigen waardoor het tandvlees meer en meer ontstoken raakt. Bij een zeer ernstige tandvleesontsteking kunnen tanden en kiezen zelfs los gaan staan. De ontsteking in het tandvlees zorgt voor meer ontstekingsstoffen in het lichaam. Deze ontstekingsstoffen kunnen mogelijk schadelijke effecten hebben op je eigen gezondheid en daarmee wellicht ook op je baby. Juist in een zwangerschap wil je zelf goed gezond blijven en daar hoort dus ook je mond bij.

De mondhygiënist

Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist, voor de conceptie en tijdens je zwangerschap kan juist bijdragen aan een gezonde mond en mogelijke tandvleesontstekingen voorkomen. Ook als je een slechte adem hebt of eventuele gaatjes kan de mondhygiënist uitkomst bieden. Tandarts en mondhygiënist vullen elkaar op professionele wijze aan. Mensen bezoeken regelmatig de tandarts, maar de meesten zijn minder bekend met een regelmatig bezoek bij de mondhygiënist. Juist de mondhygiënist brengt de volledige mondsituatie in kaart en stelt een passend preventief behandelplan op waarmee je je mondgezondheid kunt verbeteren. De mondhygiënist (een 4-jarig opgeleide hbo-professional met een beschermde titel) heeft een eigen specifieke deskundigheid op het gebied van preventieve mondzorg, inclusief de behandeling van ontstoken tandvlees en kleine gaatjes. De mondhygiënist is rechtstreeks toegankelijk, dus een verwijzing van de tandarts is niet nodig.

Tot slot, juist als je je bewust bent van je mond en de uitgebreide verzorging ervan, ga je met een gezonde mond én met een stralende lach je zwangerschap door!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in