In het kort

Je bent zwanger, maar weet dat je een miskraam gaat krijgen. Je kiest ervoor om medicijnen te gebruiken om de miskraam op te wekken. Het medicijn dat gebruikt wordt om een miskraam op te wekken heet misoprostol. Misoprostol breng je in via de vagina. De meeste vrouwen krijgen na het inbrengen van het medicijn binnen enkele uren een miskraam.

Op deze pagina lees je:

Hoe werkt misoprostol?

Het medicijn dat je krijgt om een miskraam op te wekken heet misoprostol. De merknaam hiervan is Cytotec. Misoprostol is niet officieel geregistreerd voor het beëindigen van een zwangerschap. Het is op de markt gebracht als medicijn tegen maagklachten. Uit onderzoek blijkt dat misoprostol een goed medicijn is om een miskraam op te wekken.

Misoprostol breng je via de vagina in. Door het via de vagina in te brengen werkt het medicijn beter en heb je minder last van bijwerkingen dan als je de tabletten inslikt. Het zorgt ervoor dat de baarmoeder gaat krampen en de baarmoedermond week wordt en open gaat. Zo wordt een miskraam in gang gezet.

Hoe gebruik je misoprostol?

Wanneer je misoprostol krijgt voorgeschreven krijg je uitleg over hoeveel tabletten je moet gebruiken. De tabletten breng je diep in de vagina naar binnen. Meestal krijg je binnen twee tot zes uur pijn en vaginaal bloedverlies. De meeste vrouwen krijgen binnen enkele uren een miskraam. Hierna wordt de pijn minder. Het bloedverlies vermindert ook.

Krijg je geen pijn of bloedverlies na het inbrengen van de tabletten misoprostol? Dan heeft de arts je nog een tweede dosis tabletten gegeven. Deze gebruik je 24 uur later op dezelfde manier.

De tabletten lossen grotendeels op. Maar mogelijk vind je de tabletten die je eerder hebt ingebracht terug in de vagina. Die kun je zelf verwijderen en weggooien. De werkzame stoffen zijn dan al opgenomen in je lichaam.

Wat zijn de bijwerkingen van misoprostol?

Je kunt last krijgen van bijwerkingen bij het gebruik van misoprostol:

  • Meer dan 1 op de 10 vrouwen krijgt last van misselijkheid, braken en diarree;
  • Meer dan 1 op de 10 vrouwen krijgt last van hoofdpijn, duizeligheid, koorts en koude rillingen;
  • De bijwerkingen duren kort en gaan vanzelf over. Je hebt er geen behandeling voor nodig.

Hoe verloopt de miskraam?

De miskraam verloopt net als een spontane miskraam. De informatie over een spontane miskraam geldt dus ook voor een miskraam die met medicijnen wordt opgewekt. Doordat je de miskraam opwekt met behulp van medicijnen heb je kans op meer pijn. Wanneer je pijn hebt mag je pijnstilling nemen. Je kunt tegen de pijn paracetamol (1000mg per 8 uur) en zo nodig naproxen (500 mg per 8 uur) erbij innemen.

Wanneer moet je contact opnemen?

Neem contact op als je:

  • Veel bloedverlies hebt (wanneer je meermaals binnen het uur dik maandverband moet verwisselen of nog heviger bloed verliest);
  • Flauw dreigt te vallen of duizelig bent;
  • Veel pijn hebt en sterkere pijnstilling nodig hebt;
  • Meer dan 24 uur pijn hebt en bloedverlies blijft houden;
  • Koorts hoger dan 38 graden Celsius hebt;
  • Vragen hebt of ongerust bent;
  • Na 48 uur het idee hebt dat er nog niets is gebeurd of als je twijfelt.

Controleafspraak

Een tot twee weken na de miskraam krijg je een controle op de polikliniek. Als je denkt dat je geen miskraam hebt gehad, kun je je afspraak vervroegen. De gynaecoloog vraagt hoe het is gegaan. Met de echo wordt gekeken of de zwangerschap weg is. Tijdens deze controleafspraak bespreek je samen met de gynaecoloog je persoonlijke vragen over de miskraam. Ook bespreek je hoe het gaat als je opnieuw zwanger wilt worden.

Heb je nog steeds ruim bloedverlies en pijn of heb je geen miskraam gehad? Dan kun je ervoor kiezen om het nogmaals met medicijnen te proberen of je kunt kiezen voor een curettage.

Bron: DeGynaecoloog – een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in