Samen Zwanger - Muziek en je ongeboren kindje

Sommige studies geven aan dat foetussen het geluid van muziek kunnen horen en erop kunnen reageren door te bewegen. Maar niemand weet precies wat die bewegingen betekenen, omdat deskundigen een ongeboren baby niet zo gemakkelijk kunnen waarnemen als een baby die al geboren is.

Wordt mijn baby slimmer door muziek?

Geen enkel onderzoek ondersteunt het idee dat je baby slimmer is als hij in je buik naar muziek heeft kunnen luisteren. Anderen zeggen dat pasgeborenen muziek kunnen herkennen die hun ouders voor hen speelden toen ze in de baarmoeder zaten en zelfs opfleuren of in slaap vallen als ze dit bekende liedje horen. Toch zijn er weer deskundigen die zeggen dat deze conclusies puur anekdotisch zijn en niet op echt onderzoek zijn gebaseerd.

Hoe speel ik muziek voor mijn ongeboren kind af?

De beste optie is om muziek af te spelen op de stereo terwijl je met je dagelijkse activiteiten bezig bent. Het is geen goed idee om een ​​koptelefoon op je buik te gebruiken, omdat de muziek te dichtbij komt en dit de baby kan overstimuleren.

Te luid

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ongeboren baby’s die gedurende lange tijd worden blootgesteld aan hard geluid vaker te vroeg worden geboren, een lager geboortegewicht hebben en bij de geboorte wat meer gehoorverlies hebben. De studies hadden vooral betrekking op moeders die in gebieden met veel lawaai werkten, wat natuurlijk heel anders is dan een enkele keer een rockconcert bijwonen.

Toch is het geen goed idee om het volume van je stereo hoger dan 65 decibel (dB) te zetten omdat dit de baby kan schaden of doen schrikken. En als je gedurende langere tijd naar muziek luistert, kun je het beste het volume onder de 50 dB houden.

Decibel niveaus van huishoudelijke geluiden zijn:

  • Wasmachine 50 – 75 dB;
  • Vaatwasser 55 – 70 dB;
  • Stofzuiger 60 – 85 dB;
  • Haardroger 60 – 95 dB;
  • Wekker 65 – 80 dB;
  • Toilet 75 – 85 dB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in