Samen Zwanger - Kinderopvang

Een ouderparticipatiecrèche draait volledig op de inzet van ouders. Hier zorgen betrokken moeders en vaders in verenigingsverband voor elkaars kinderen. De ouders zijn samen verantwoordelijk voor de opvang van de kinderen, het beleid en de hele organisatie van de crèche. Op dit moment zijn er vijf van deze organisaties in Utrecht en twee in Amsterdam.

Wat de ouderparticipatie uniek maakt? Je ziet niet alleen hoe je kind zich gedraagt in een omgeving met andere kinderen, maar ook hoe andere ouders met je kind omgaan en hoe je kind daarop reageert. Bovendien bouw je een band op met mensen die in dezelfde fase van de opvoeding zitten, waardoor je een klankbord hebt bij andere ouders over de opvoeding van je kind. Zo profiteer je van elkaars kennis en opvoedervaring. Je kunt het zien als één grote familie. Betrokkenheid vanuit het hart, heldere kwaliteitseisen, common sense, gelijkwaardigheid, duurzaamheid, samenwerken en samen oplossen zijn kernwoorden van de ouderparticipatiecrèche.

Directe betrokkenheid

De directe betrokkenheid bij je kind maakt dat je goed zicht hebt op de ontwikkeling van je kind en die van andere kinderen. Van de andere ouders krijg je bruikbare tips en zo sta je er niet alleen voor. Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de kinderen sterkere sociale kwaliteiten ontwikkelen. Vooral jonge kinderen hechten zich beter als zij samen met de ouder op de crèche zijn. En als ze wat ouder worden vinden zij ook de ouders van vriendjes en vriendinnetjes minder vreemd dan professionele leidsters op een reguliere crèche. Veel tijd en oprechte aandacht voor het kind, daar gaat het om.

“De ouders voeren dezelfde taken uit als pedagogisch medewerkers op een reguliere crèche: Kinderen in bed stoppen, spelletjes verzinnen, troosten, ruzies oplossen, luiers verschonen en nog veel meer!”

Kwaliteit

De ouders voeren dezelfde taken uit als pedagogisch medewerkers op een reguliere crèche: Kinderen in bed stoppen, spelletjes verzinnen, troosten, ruzies oplossen, luiers verschonen en nog veel meer! Uit onderzoek blijkt dat de pedagogische kwaliteit hoog is. Ook regelen de ouders het onderhoud, de administratie en de inkoop. Een ouderparticipatiecrèche is niet te vergelijken met een ‘geitenwollensokkenclub’ die zomaar war doet. Het zijn goed lopende organisaties die voldoen aan de richtlijnen van de GGD. De opvangouders moeten voor hun eerste werkdag een inwerktraject hebben doorlopen en een recente Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben overlegd. Ook moeten ze binnen 3 maanden het certificaat ‘EHBO voor Kinderen’ halen en ieder jaar meedoen aan een verplichte herhalingscursus. Verder wordt er regelmatig overlegd om de kwaliteit van de opvang continu te verbeteren. Kortom, ze houden de boel op een warme, kwalitatieve en betrokken manier samen draaiende.

Kosten

Ouderparticipatiecrèches zijn wettelijk erkend, waardoor ouders recht hebben op een kinderopvangtoeslag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in