Samen Zwanger: Praat met je baby in je buik

Praten tegen je kindje terwijl het nog in je buik zit. Is dat alleen maar leuk en gezellig of heeft het ook nut? Het antwoord is ja: dat is nuttig. Vanaf de 25e week van je zwangerschap gaat je baby namelijk steeds meer horen. Dus ook als je praat. Wel iets om over na te denken, zeker sinds is vastgesteld dat het goed is voor het taalgevoel als je veel met je baby in je buik praat.

Hoort je kindje in je buik dan elk woord? Dat nu ook weer niet, er is immers geen woordenkennis en bovendien zijn er veel meer geluiden die afleiden. Geluiden van je hartslag, het ruisen van je bloed, tijdens eten en drinken, de stemmen van anderen, omgevingsgeluiden, noem maar op. Ondanks dat blijkt echter wel uit onderzoek dat baby’s direct na hun geboorte eerder in je buik opgevangen woorden herkennen. Wat ook geldt voor de klank en toonhoogte van je stem waaruit ze afleiden of je  lief, aardig, boos of ongerust was. En bent. Opvallend is ook dat baby’s verschillend reageren op woorden in de eigen en in een vreemde taal. Alles bij elkaar genomen betekent dit dat je door vanaf de 25e week van je zwangerschap veel met je baby in je buik te praten hem helpt om taal en taalgevoel te ontwikkelen. En een vertrouwensband op te bouwen die na de geboorte opbloeit.

Liedjes en muziek

Iets soortgelijks is waarneembaar bij liedjes en muziek. Er zijn talloze voorbeelden van liedjes en melodieën die baby’s in de buik rustig maken. En na de geboorte rustig houden, omdat ze het muziekstuk of liedje direct herkennen. Na de geboorte behoren veel van die liedjes vaak tot de favorieten en moeten ze jaren lang en keer op keer gedraaid worden.

Huilen, brabbelen en de eerste woordjes

Praten met je baby in je buik is een goed begin van taalontwikkeling waarmee je na de geboorte door kunt gaan. Natuurlijk zal je kindje dan eerst alleen maar huilen om jullie iets duidelijk te maken, maar een kleine twee maanden later komen daar al allerlei klanken bij. Maken we een sprong naar een half jaar, dan wordt er al volop gebrabbeld en weer een half jaar later komen daar de eerste woordjes tussendoor. Hoe meer jullie daarop ingaan en terug praten, des te meer stimuleren jullie je kindje om de manier waarop hij of zij met jullie praat verder te verbeteren en zichzelf steeds beter verstaanbaar te maken. Blijf dus praten.

Voorlezen

Ben jij opgegroeid met voorlezen voor het slapen gaan? Dan weet je ongetwijfeld nog hoe leuk en spannend dat was. De vaste regelmaat van voorleesmomenten, de keuze van het boek en de gezelligheid als je vader of moeder naast je op bed weer een hoofdstuk voorlas. Dat wil jij je kindje natuurlijk niet onthouden! Begin er daarom zo snel mogelijk mee.

Leg een eerste voorraadje boeken aan waarmee je de eerste tijd vooruit kunt en begin op vaste tijden voor te lezen. Hoe vroeger, hoe beter, dus ook naast de wieg. Je zult merken dat je kindje naar die momenten toe leeft en er rustig van wordt. Dat niet alleen, spelenderwijs ontwikkelt je kindje ook een woordenschat, die je nog verder kunt stimuleren door woorden te benadrukken en uit te leggen. Zo zie je dat je door te beginnen met het praten met je baby in je buik, het ‘meepraten’ in de eerste maanden na de geboorte en het voorlezen daarna, jullie kind een kostbare herinnering meegeeft. En hem of haar voorziet van taalgevoel en een woordenschat die op school goed van pas komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in