Heb je alle zwangerschapssymptomen? Maar is de zwangerschapstest negatief? Dan ben je waarschijnlijk schijnzwanger.
Niet alleen vrouwen die dolgraag zwanger willen worden hebben last van dit fenomeen, maar ook vrouwen die bang zijn dat ze zwanger worden. De meeste vrouwen willen zo graag zwanger zijn, waardoor hun lichaam denkt zwanger te zijn. Het zit niet alleen in je hoofd, maar kan zich ook fysiek uiten.
Oorzaak
De oorzaak van dit fenomeen is nog niet duidelijk, maar deskundigen vermoeden dat het in de hersenen begint. Vaak gaat het gepaard met een hele grote kinderwens of de angst om zwanger te worden. Als je te veel met zwanger raken bezig bent, gaat je lichaam het ook geloven. Je lichaam gaat hierop reageren door de hormonen oestrogeen en prolactine aan te maken, waardoor je de zwangerschapssymptomen ervaart.
Symptomen
De zwangerschapssymptomen tijdens een schijnzwangerschap verschillen van vrouw tot vrouw. De symptomen van een echte zwangerschap kunnen zich ook vertonen bij vrouwen die schijnzwanger zijn. Omdat de symptomen van vrouw tot vrouw verschillen, kan de ene vrouw last hebben van alle symptomen en de ander slechts van enkele. Meestal begint een schijnzwangerschap als je niet menstrueert. Dit zijn enkele symptomen bij een schijnzwangerschap:
- Zwangerschapsmisselijkheid;
- Overtijd zijn;
- Emotioneel instabiel;
- Duizeligheid;
- Toename van je vaginale afscheiding;
- Opgeblazen gevoel;
- Gewichtstoename (door de eetbuiten);
- Gevoelige borsten.
Wat te doen
Het beste wat je bij een schijnzwangerschap kunt doen, is een zwangerschapstest. Zodra je beseft dat je niet zwanger bent, verdwijnen de symptomen. Een schijnzwangerschap duurt niet langer dan 2 weken. Zijn je klachten na 2 weken nog niet voorbij, dan is het verstandig om je arts te raadplegen.
Voorkomen
Je kunt een schijnzwangerschap helaas niet voorkomen. Het beste is om het te accepteren en verder te gaan met je leven. Praat met de mensen om je heen, zodat je je hart kunt luchten.