In het kort

Je bent zwanger, maar weet dat je een miskraam gaat krijgen. Je hebt ervoor gekozen om te wachten op een spontane miskraam. Het verschilt per vrouw wanneer een miskraam begint: dat kan binnen een week zijn, maar het kan ook enkele weken duren. Voor je een miskraam krijgt heb je last van bloedverlies en meestal menstruatie-achtige pijn. Je kunt hiervoor pijnstilling nemen.

Op deze pagina lees je:

Welke voorbereidingen kun je nemen bij een miskraam?

Bij de een verloopt een miskraam zonder veel pijn of bloedverlies, terwijl dit bij de ander heel heftig kan zijn. Als het embryo groter is, is de kans ook groter dat je meer last hebt van pijn. Je baarmoedermond moet dan verder opengaan, voordat het embryo eruit kan. Dit kan pijn doen.

Je kunt pijnstillers gebruiken zoals paracetamol (1000mg per 8 uur) en zonodig naproxen erbij (500 mg per 8 uur). Gebruik voor het bloedverlies geen tampons, maar maandverband. Tampons vangen bloed op, maar houden stukken weefsel of stolsels tegen.

Hoe lang duurt het voor je een miskraam krijgt?

Wanneer een miskraam gaat beginnen, weet je niet. Het kan binnen een week zijn, maar het kan ook enkele weken duren. Je kunt afwachten tot de miskraam vanzelf op gang komt. Dit is niet gevaarlijk. Je hebt niet meer kans op een infectie als je langer moet wachten.

Wat voel je bij een miskraam?

Voordat de miskraam doorzet, krijg je eerst bloedverlies en meestal menstruatie-achtige pijn. Je kunt al een langere periode bloedverlies hebben, soms langer dan een week. Voorafgaand aan de miskraam kunnen de zwangerschapsverschijnselen afnemen.

Geleidelijk krijg je meer pijn en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. De pijn kan aanhoudend zijn of in golfbewegingen komen zoals bij weeën. De baarmoedermond gaat open door de samentrekkingen. Als de baarmoedermond voldoende open is, dan duwt de baarmoeder met krampen weefsel naar buiten door de vagina. Soms verlies je al het weefsel in één keer, maar soms verlies je het in delen en dan kan het meerdere dagen duren. Daarna heb je meteen minder pijn. Je verliest al snel minder bloed.

Hoe herken je een miskraam?

Wat je verliest is niet altijd makkelijk te herkennen. Was er al duidelijk een embryo te zien op de echo? Dan kan het zijn dat je het embryo ziet. Het embryo is meestal roze. Maar het embryo kan ook in de vruchtzak verborgen zijn tussen bloedstolsels. Stolsels kunnen vrij stevig zijn en op stukjes vlees lijken. De vruchtzak is wittig en glad. Het is niet te zien aan het weefsel wat je bent verloren of de miskraam compleet is en of je baarmoeder helemaal leeg is.

Wanneer weet je of een miskraam compleet is?

Heb je duidelijk weefsel of stolsels verloren? Is daarna de pijn meteen minder geworden en het bloedverlies afgenomen? Dan mag je ervan uitgaan dat de miskraam compleet is.
Blijf je pijn houden en houd je veel bloedverlies? Dan is er een kans dat de miskraam niet compleet is. Je hebt dan medicijnen of een curettage nodig. De arts kan je hierover adviseren na een echo.

Kun je een miskraam opvangen?

Je hoeft de miskraam niet op te vangen om te zien of de miskraam compleet is. Maar je mag hem natuurlijk wel opvangen. Als het embryo te herkennen is, kun je ervoor kiezen het nog te bewaren om afscheid te nemen. Je kunt het dan het beste in een potje met water doen. Je mag het embryo begraven als je dat wilt. Je hoeft de miskraam niet mee te nemen naar het ziekenhuis. Als je vragen hebt over wat je gezien hebt kun je er een foto van maken om later aan de arts te laten zien. We sturen het weefsel niet op voor verder onderzoek. Miskraamweefsel mag weggegooid worden of door de WC gespoeld worden.

Wanneer moet je contact opnemen?

Een miskraam gaat niet altijd vanzelf goed. Sommige vrouwen krijgen last van veel bloedverlies. Er is sprake van ernstig bloedverlies als je meermaals in een uur dik maandverband moet vervangen. In dat geval heb je een opname in het ziekenhuis nodig. Neem contact op wanneer je:

  • Veel bloedverlies hebt of als je flauw dreigt te vallen of duizelig bent;
  • Veel pijn hebt en je sterkere pijnstilling nodig hebt;
  • Meer dan 24 uur pijn en bloedverlies blijft houden;
  • Koorts hoger dan 38 graden Celsius hebt;
  • Als je vragen hebt of ongerust bent.

Bron: DeGynaecoloog – een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in