Samen Zwanger - Wat te doen voordat je na zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat

Als werkende moeder is de terugkomst naar werk na je zwangerschapsverlof best een grote stap. Na een paar weken of maanden genieten van je kleintje, begint ineens het ‘echte leven’ weer, en heb je het drukker dan ooit. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij terugkeer na werk?

Voordat de baby komt

Praat met je werkgever

Misschien heb je al met je werkgever gesproken over wanneer je van plan bent om met zwangerschapsverlof te gaan, en wie jouw taken overneemt terwijl je weg bent. Als je dat niet hebt gedaan, doe dit dan maximaal 12 weken van tevoren. Aan het einde van de zwangerschap is het verstandig om ook alvast na te denken over je terugkeer. Een paar dingen die je tijdens dit gesprek met je werkgever moet bespreken, zijn hoe je weer aan het werk gaat. Zal het een paar dagen per week zijn of kom je direct volledig terug? Kun je dezelfde uren blijven werken of moet je aangepaste uren werken om uit te komen met de opvang van jouw baby? Vraag ook naar je kolfrecht en praat over de terugkomst in het algemeen. Vraag ook hoe je werkgever tegenover onverwachte situaties staat, bijvoorbeeld wanneer je kind ziek wordt. Kun je dan vanuit huis werken?

Zorg voor een duidelijke een overdracht

Zodra je met je werkgever hebt gesproken maak je een plan. In een document zet je alles wat je doet, waar je verantwoordelijk voor bent en zelfs hoe je dag eruit ziet. Delegeer wie deze taken overneemt en hoe je jouw taken weer terugneemt na het verlof. Hoe uitgebreider en duidelijker dit document, hoe fijner je terugkeer zal zijn. Als je van plan bent borstvoeding te geven, plan dan ook alvast tijd in om te kolven en blokkeer deze tijd in je kantooragenda. Als je uiteindelijk geen borstvoeding geeft of niet gaat kolven kun je deze kalenderafspraken verwijderen, maar het beter om deze uren geblokt te hebben en het niet nodig te hebben, dan dat je het nodig hebt maar er vergaderingen omgegooid moeten worden, bijvoorbeeld.

Denk na over de opvang

Of je nu gaat voor een dagopvang, een gastouder, een oppas inhuurt of je kunt rekenen op je familie, het is verstandig dit van te voren goed te plannen. In veel steden is er een lange wachtlijst voor de opvang. Daarom raden veel kinderdagverblijven ouders aan om zich in te schrijven zodra ze weten dat er een kindje op komst is. Het lijkt misschien een beetje overdreven, maar je kunt beter te vroeg zijn dan te laat. Als je een oppas gaat zoeken, begin dan ruim van te voren met een selectie, en plan alvast wat kennismakingsgesprekken in voor de eerste indruk.

Zorg voor jezelf

Zodra de baby komt kun je jouw me-time eigenlijk wel vergeten. En als je weer aan het werk gaat, wordt het zelfs nog moeilijker. Ben je thuisgekomen na een zware dag werken, en wil je je schoenen uitschoppen en op de bank liggen tot je naar bed gaat? Vergeet het maar. Een werkdag eindigt nooit echt voor een moeder, dus probeer alvast een manier te vinden om te ontspannen. Dit kan inhouden dat je elke dag een korte stretch- of trainingsroutine doet, je nagels één keer per week laat doen tijdens je lunchpauze of dat je aan mindfulness doet voordat je naar bed gaat of terwijl je doucht. Wat je ook doet, het is belangrijk om iets vinden wat je rust geeft in deze stressvolle tijd.

 

Nadat de baby is geboren

Oefen met de fles

Sommige moeders hebben het geluk dat ze op en neer kunnen reizen en hun baby live de borst kunnen geven tijdens hun werkdagen. Maar de meeste moeders zullen hun baby moeten leren drinken uit de fles. Begin zo’n 6 weken na de geboorte met het oefenen met drinken uit de fles. Als je eerder begint is er een kans dat je baby de borst en de speen door elkaar haalt – beide vereisen een andere drinktechniek – waardoor ze het drinken aan de borst verleren. Zorgt dat je weet hoe je het fijnst kolft en hoeveel flesjes melk je moet achterlaten per werkdag. Leg een voorraadje melk in de vriezer aan zodat je altijd melk bij de hand hebt en je je geen zorgen hoeft te maken als het kolven een keer niet lukt. Als je poedermelk geeft, zorg dan dat je genoeg flesjes hebt zodat je niet ‘s morgens vroeg flesjes hoeft af te wassen terwijl je je ook nog eens klaar moet maken voor werk.

Maak je leven zo makkelijk mogelijk

Koop een slowcooker, vries maaltijden in en laat je boodschappen bezorgen – doe wat nodig is om je huishoudelijke taken en klusjes te verminderen. Na een lange dag op het werk en een slapeloze nacht met je baby, is het laatste wat wilt boodschappen doen en koken. Huur een schoonmaker in en zeg ja wanneer je schoonmoeder aanbiedt om een paar uur voor de baby te zorgen, zodat jij kunt slapen.

Denk na over passende kleding

Na de zwangerschap zijn er maar weinig moeders die hun oude lichaam meteen terug hebben. Het lichaam van de meeste vrouwen verandert zelfs zo erg, dat ze hun pre-zwangerschap lichaam helemaal niet meer terugkrijgen. Helemaal niet erg, maar wel vervelend als je geen passende kleding hebt. Tijdens je zwangerschapsverlof is het niet altijd even belangrijk om passende kleding te dragen, maar als je terugkeert naar werk na je zwangerschapsverlof, is het wel zo fijn om je goed te voelen in de kleding die je draagt. Je borst zijn misschien groter, je buik is slapper, en je hebt waarschijnlijk ook nog wat extra kilo’s. Zorg ervoor dat je kleding hebt waar je je mooi in voelt, en waar je eventueel ook makkelijk in kunt kolven als je borstvoeding geeft. Want geloof ons, kolven in een jurkje gaat écht niet.

 

Bron: Mamaenzo.nl – door Sherita Jager

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in